Скріншот

Російські окупанти підірвали Каховську ГЕС: влада почала евакуацію мешканців

Вночі 6 червня російські терористи підірвали дамбу Каховського водосховища. На Херсонщині розпочинається евакуація населення.

Про це повідомило Оперативне командування "Південь".

"Російськими окупаційними військами здійснено підрив  Каховської ГЕС. Наразі уточнюється масштаб руйнування, швидкість і обсяги води, ймовірні райони підтоплення. Всі служби працюють. Ситуація відстежується", — йдеться в повідомленні. 

За словами голови Херсонської ОВА Олександра Прокудіна, у області розпочалася евакуація з небезпечних районів. Він закликав мешканців зібрати речі першої потреби та чекати автобуси для евакуації. Прокудін також зауважив, що критичного рівня вода досягне через п'ять годин.

Крім того, у МВС повідомили, що підрозділи Національної поліції та ДСНС Херсонської області підняті по тривозі для оповіщення та евакуації цивільного населення із потенційних зон затоплення на правобережній частині річки Дніпро, а саме: села Миколаївка, Ольгівка, Льово, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Понятівка, Придніпровське, Садове, та частково місто Херсон — острів Корабел.

Правоохоронці закликали всіх, хто перебуває у небезпечних районах зробити наступні дії:

  • вимкнути всі електроприлади;
  • взяти документи та речі найпершої потреби;
  • подбати про близьких і домашніх улюбленців;
  • виконувати інструкції рятувальників та поліцейських.

"І пам’ятайте: ворог намагається поширити дезінформацію, зняти із себе відповідальність за черговий злочин. Тому користуйтеся інформацією лише з офіційних джерел України. Довіряйте поліцейським, рятувальникам ДСНС та нашим захисникам", — додали правоохоронці.

Нагадаємо, у жовтні минулого року президент Володимир Зеленський повідомляв, що російські терористи замінували греблі та агрегати Каховської ГЕС. За його словами, після підриву можуть постраждати сотні тисяч людей, може бути зруйновано постачання води значною частиною півдня України.

Крім того, 10 лютого повідомлялося, що російські окупанти скидають воду з Каховського водосховища. Це може призвести до катастрофи на Запорізькій АЕС. Вчені попереджали, що скидання російськими загарбниками води з Каховського водосховища має величезні наслідки для всього промислового комплексу України, який зосереджений у басейні Дніпра, й у тому числі для населення. Тут навіть є загроза для Києва й сусідніх країн

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Війна, 06.06.2023 07:22