Фото: Державна екологічна інспекція України

Росія зливає воду із Каховського водосховища: це може призвести до катастрофи на ЗАЕС

Російські окупанти скидають воду з Каховського водосховища. Це може призвести до катастрофи на Запорізькій АЕС.

Про це повідомляє NPR.

Зазначається, що Росія осушує величезне українське водосховище, наражаючи на небезпеку Запорізьку атомну електростанцію, — у разі зупинки подачі води почнуться проблеми з охолодженням реакторів.

Воду рашисти почали спускати у листопаді 2022 року через шлюзові затвори гідроелектростанції, яку контролюють російські війська — відразу після відходу ЗС РФ з правого берега Дніпра. Під загрозою — постачання питної води сотень тисяч жителів, зрошення понад 200 гектарів сільгоспугідь та система охолодження Запорізької АЕС.

Міжнародне агентство з атомної енергії заявило, що йому відомо про потенційний ризик, пов'язаний із падінням рівня води у водосховищі.

"Навіть незважаючи на те, що зниження рівня води не є безпосередньою загрозою для ядерної та фізичної безпеки, воно може стати джерелом занепокоєння, якщо йому буде дозволено продовжуватися", — заявив у своїй заяві генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Дані радіолокаційної альтиметрії фіксують поточний рівень водосховища на позначці 14 метрів, що приблизно на 2 метри нижче за його нормальні показники. З грудня рівень води у водосховищі впав до найнижчого рівня за 30 років супутникових спостережень. Якщо рівень впаде нижче 13,2 метра, система охолодження Запорізької АЕС, яка працює на воді з водосховища, опиниться у небезпеці.

Фото: Maxar

До того ж темпи падіння рівня води настільки стрімкі, що вздовж водоймища вже з'являється нова берегова лінія. На супутникових знімках видно сотні метрів мулистих відкладень, що раптово з'явилися. В "Укргідроенерго" заявили, що скидання води із Каховського водосховища здійснюється Росією навмисно.

Зазначається, що скидання води не є наслідком підриву полотна на греблі, шлюзи були відкриті пізніше — це видно, якщо порівнювати супутникові знімки початку лютого 2023 року та листопада 2022 року, коли було здійснено підрив.

Фото: Maxar

У Запорізькій обласній військовій адміністрації вважають, що метою осушення водоймища може бути часткове затоплення території на південь від греблі, щоб не дати українським військам форсувати річку Дніпро.

Нагадаємо, окупанти чинять моральний та психологічний тиск на працівників Запорізької атомної електростанції. Росіяни знизили зарплату тим, хто погодився підписати договір.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.02.2023 22:09