Фото: Telegram Дениса Шмигаля

Скільки населених пунктів може затопити через руйнування Каховської ГЕС: дані Кабміну

Через підрив росіянами Каховської гідроелектростанції під загрозою затоплення перебувають до 80 населених пунктів. Триває евакуація населення.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, наразі всіх місцевих жителів евакуйовують до Миколаєва.

"Займаємося евакуацією жителів районів підтоплення. Наразі проводяться евакуаційні заходи з мікрорайону Острів у Херсоні. Сформовані евакуаційні потяги до Миколаєва", — написав він.

Шмигаль також повідомив, що оцінюються наслідки для довкілля та загрозу для Запорізької атомної електростанції, однак через відсутність доступу до неї така оцінка ускладнена.

"Знищення Каховської ГЕС — терористичний акт з боку Росії, яка несе за це повну відповідальність. Руйнування ГЕС загрожує екологічною катастрофою для Півдня нашої держави. Світ має відреагувати. Негайно. Але не просто словами, а діями. Росія має негайно забратися із ЗАЕС, аби уникнути подальшої катастрофи", — зауважив Шмигаль.

Нагадаємо, Каховська гідроелектростанція була підірвана російськими окупантами у ніч на 6 червня. Спершу факт руйнування підтвердили представники оперативного командування "Південь", а пізніше — Херсонська обласна військова адміністрація.

За словами голови Херсонської ОВА Олександра Прокудіна, в області розпочалася евакуація з небезпечних районів. Він закликав мешканців зібрати речі першої потреби та чекати автобуси для евакуації. Прокудін також зауважив, що критичного рівня вода досягне через п'ять годинВодночас, за словами голови Нікопольської районної військової адміністрації Євгена Євтушенка, вода у Каховському водосховищі стрімко падає — близько 15 сантиметрів за годину.

Мікрорайон Корабел в Херсоні вже знеструмили з метою безпеки, незабаром відключать й газопостачання. Своєю чергою президент Володимир Зеленський скликав екстренне засідання Ради національної безпеки й оборони через підрив ГЕС. Також гарант закликав громадян поширювати лише офіційну та перевірену інформацію і додав, що такими діями рашисти лише підтверджують для всього світу, що їх треба вигнати з кожного куточка української землі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.06.2023 10:12