На фото: правий берег Херсонщини біля села Одрадокам'янка. Джерело: соцмережі

Руйнування Каховської ГЕС: фото та відео наслідків

У ніч на 6 червня російські окупанти підірвали Каховську гідроелектростанцію. Українська влада оперативно почала евакуацію мешканців Херсонщини. За прогнозами голови Херсонської ОВА Олександра Прокудіна, критичного рівня вода досягне через п'ять годин (до 12:00). Також відомо, що вода у Каховському водосховищі стрімко падає — близько 15 сантиметрів за годину.

У мережі публікують фото й відео наслідків чергового акту тероризму росіян.

Херсон

Правий берег Херсонщини. Фото з соцмереж

Внаслідок підриву ГЕС під загрозою затоплення опинилися такі села Херсонщини: Миколаївка, Ольгівка, Льово, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Понятівка, Придніпровське, Садове, та частково місто Херсон — острів Корабел.

Центральний район Нової Каховки

Центральний район Нової Каховки. Фото: місцеві ЗМІ

В Офісі президента повідомили, що підрив росіянами Каховської ГЕС може позбавити питної води жителів Херсонщини та окупованого Криму, а також становить загрозу для Запорізької АЕС. В "Енергоатомі" підтвердили небезпеку для станції, проте запевняють: ситуація контрольована.

Володимир Зеленський наголосив, що усі служби працюють, а він скликав екстрене засідання Ради національної безпеки й оборони. Також президент закликав громадян поширювати лише офіційну та перевірену інформацію.

У чому важливість Каховського водосховища

Каховська ГЕС вважається останньою в переліку Дніпровського каскаду гідроелектростанцій. Вона розташована за п'ять кілометрів від Нової Каховки, що на Херсонщині. Цей населений пункт поки що тимчасово непідконтрольний Україні. До російського вторгнення саме ця станція забезпечувала річне регулювання стоку Дніпра, що дозволяло постачати електроенергію, а також допомагати у зрошенні й водозабезпеченні засушливих регіонів півдня України.

Падіння рівня води на Каховській ГЕС створює небезпеку для Запорізької атомної електростанції. Цей російський теракт може залишити ЗАЕС без води для охолодження, адже вода для атомної електростанції береться саме з Каховського водосховища.

Нагадаємо, голова Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомив, що підтоплення Кінбурнської коси через підрив росіянами Каховської ГЕС не повинно статися. Це, за його словами, може відбутися лише теоретично.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.06.2023 09:39