Сергій Стерненко політичний в’язень?

25 ЛЮТОГО 2021 11:56

Стерненко засуджений до 7 років і 3 місяців ув’язнення. Вранці 23 лютого, на вулиці біля стін Приморського районного суду в Одесі розпочалися сутички з поліцією, але автозак таки встиг вивезти засудженого через запасний виїзд. Вже ввечері по всій країні прокотилися акції протесту. Найбільша мирна акція протесту зібралася в Києві під стінами Офісу президента. Активісти прийшли з гаслами «Стерненку волю» та «Сьогодні судять його, а завтра нас». Затримали 17 людей. 

За що засудили Стерненка?

Вирок винесений по справі 2015 року. Його звинувачують у викраденні та катуванні керівника одеського відділення проросійської партії «Родіна» – Сергія Щербича

За словами потерпілого,  весною 2015 року йому зателефонував Сергій Стерненко та запропонував зустрітися. Прибувши на місце зустрічі депутат побачив декілька машин та людей. Зі Стерненком та Демченком він був знайомий особисто.

Він сів в одну з них, і машина рушила в інший населений пункт. Дорогою Щербичу вдалось вистрибнути з авто, але зловмисники зупинились, почали його бити і стріляти в нього з травматичної зброї. Потім одягли на голову мішок і відвезли в Одесу, де затягнули в підвал і продовжили катування. Від чоловіка вимагали відмовитись від депутатства.

Відразу після нападу не йшлось ані про якихось конкретних осіб, хто викрадав. Тільки пізніше з’ясувалося, що Щербич знав своїх викрадачів, але імена слідство назвало лише п’ять місяців потому.

Від нього вимагали відмовитися від мандату депутата районної ради.

Сергій Стерненко заперечує свою причетність до обвинувачень.

Хто такий Стерненко?

Вперше про нього почули у 2014 році. Стерненко започаткував та очолив «Правий сектор» в Одесі. 

За його словами, одразу після Майдану його боротьба була проти проросійських рухів в місті. Наприклад, він був учасником відомих на всю країну сутичок 2 травня 2014 року, коли сталися сутички між учасниками акції проукраїнської ходи та прихильниками «руського міра».  

Тоді, найгучнішими скандалами були зрив та пікетування концертів проросійських артистів. 

А ще «смітникова люстрація», яка запам‘яталася всій країні. 

Згодом, займався волонтерством для потреб фронту, але особисто не воював.

Тричі його намагалися вбити. У травні 2018 року на Стерненка стався третій напад у підсумку чого він зміг відбитися й нанести ножові поранення одному з нападників Івану Кузнєцову, від яких той помер.

Сергій Стерненко наполягає, що рятував власне життя й не хотів нікого вбивати, а лише затримати тих, хто напав на нього. Тоді справу закрили за фактом самозахисту, а Сергія Стерненка виправдали. Далі справи залежать від версії, які у сторін конфлікту різняться.

Стерненко називає те, що сталось, «правомірним позбавленням життя Івана Кузнєцова», заявляє, що той оборонявся і був навмисно вбитий.

Окрім цієї справи мав ще три достатньо гучні справи:Справа про кришування наркоточок, Справа про побиття поліцейського шефа, та Справа про катування людини, за якою його і засудили.

Згодом його ім‘я асоціюють з протестними акціями проти Міністра МВС Авакова та сумнозвістним неформальним рухом «Хто вбив Катю Гандзюк». 

Нині він є блогером, що жорстко викриває та критикує корупційні схеми. Голосно заявляє про свою проукраїнську позицію та критикує, навіть, опозицію. А свою популярність, за його словами, здобув завдяки російських та проросійських медіа та політиків, що часто згадують про нього у своїх медіа.

Водночас він каже, що з розслідуванням трьох нападів на нього нічого не відбувається.

«Венедіктова віддала справи, в яких є докази причетності поліціянтів до замахів на мене, на розслідування у Нацполіцію. Тим, хто причетний до цих злочинів. Про хід розслідування у мене даниих немає», - написав Сергій Стерненко у своєму Facebook.

 

Чому вирок вважають політично мотивованим?

Водночас багато хто називає справи проти Стерненка політичними.

Перед початком засідання Стерненко звернувся до публіки зі словами:

«Гадки не маю, чи вийду я до вас після оголошення вироку. Хочу подякувати всім. Це дуже надихає боротися далі, не здаватися і не ламатися. Яке б рішення не було, я переконаний, що ми не програємо».

Стерненко також висловив переконання, що за рішенням проти нього нібито стоять генпрокурорка Ірина Венедіктова, заступник голови Офісу президента Олег Татаров та мер Одеси Геннадій Труханов.

Він звинувачує у причетності до справи і представників юриста Андрія Портнова - екс-заступника голови Адміністрації президента Януковича.

Андрій Портнов і справді дуже часто згадує про Сергія Стерненка у своєму Telegram і називає того «одеським вбивцею, якого покриває влада».

Вирок Стерненку він назвав «першим з трьох майбутніх вироків..., якому наші адвокати присвятили вже кілька років».

А саме справа про побиття поліцейського шефа, справа про кришування наркоточок та справа, по якій винесено вирок.

Він також пообіцяв займатися справами проти Стерненка, зокрема під час можливої апеляції. Але яка офіційна позиція самого Портнова він не уточнив. 

Політично вмотивованою справу вважають і тому, що докази винуватості засудженого активісти вважають сумнівними.

«Суддя цитує свідка, якого в суді не допитували. Суд може обґрунтовувати свої висновки лише на показаннях, які він безпосередньо сприймав під час судового засідання. Суд не має права обґрунтовувати судові рішення показаннями, наданими слідчому, прокурору, або посилатися на них», – коментує адвокат Масі Наєм на свої сторінці.

Обвинувачення за даними статтями ґрунтується виключно на показаннях самого потерпілого та лише на припущеннях прокурора. Так, з доказів, наданих суду, взагалі не вбачається, що потерпілого Щербича хтось викрадав та щодо такого викрадення хоч якимось чином може бути причетний Сергій.

Сам Стерненко каже, що доказами проти нього є лише слова потерпілого. Та й ті викликають сумніви:

«Документально Щербич давав перші показання як потерпілий у кабінеті слідчого в селищі Комінтерново. І в цей же час за документами він перебував в обласній лікарні міста Одеси, що знаходиться на відстані приблизно 35-40 км одне від одного». 

Що відбулося?

Вже ввечері у 23 містах України відбулися мирні акції протесту. В Києві під Офісом президента активістів не пропускали до будівлі офісу. Силовики повністю заблокували прохід до будівлі офісу. Активісти прийшли з лозунгами «Аваков чорт» та «Волю Стерненку».

Активісти також повідомляють, що поліція використовувала сльозогінний газ та фізичну силу під час спроб активістів прорватися через щільну колону Нацгвардійців. внаслідок чого відбулися сутички та штовханина. Поліція заявляє про 17 затриманих після під Офісом президента в Києві.

«Поліцейські миттєво реагують на всі спроби провокацій та сутичок. Під час штовханини учасники акції застосували газові балончики та кидали у правоохоронців фаєри. У результаті 17 активних учасників, які порушували правопорядок, доставили до управління поліції», – заявили в поліції.

За повідомленнями силовиків, кілька поліцейських отримали опіки очей. А Червоний Хрест повідомляв про понад 10 постраждалих внаслідок сутичок між силовиками та активістами біля стін Офісу президента.

Активісти під час штовханини встигли зняти з нацгвардійців два шоломи та спалити їх  під гучні оплески.

Такого резонансу акція набула через медійну впізнаваність Стерненка.

Ця впізнаваність допомогла йому у публічній підтримці, коли почалися розмови про можливу підозру. На підтримку Стерненка виступили достатньо багато відомих активістів, значна частина яких його побратими по справі «Хто замовив Катю Гандзюк».

Із заявами вийшли об'єднання ультрас у різних містах, які попередили про масові протести у випадку оголошення підозри.

Соціальні мережі вибухнули повідомленнями з вимогою зупинити політичні переслідування та відпустити засудженого.

Однак думки щодо постаті Сергія Стерненка розділилися.

В самій Одесі Стерненка підтримує лише частина активістів. Інша  частина публічно засудила його підтримку, звинувативши земляка у лицемірстві та зв'язках з поширенням наркотиків.

На гучні протести відреагував Андрій Білецький керівник організації «Нацкорпус», яку пов'язують з МВС. Він хоч і сказав, що кожен має право на самооборону, але безпосередньо Стерненка як особистість не підтримав:

«Для мене 20-річна людина, яка одягла на себе шеврон «Правого сектору» і не пішла воювати – який він націоналіст… Вся Одеса чудово знає, що це людина, яка займалась публічними домами і наркопритонами в Одесі». Згодом стало відомо, що двох добровольців полку «Азов», що був заснований Андрієм Білецьким, побили за підтримку Сергія Стерненка. Повідомив на своїй сторінці Масі Наєм та Назарій Кравченко.

Офіційна позиція фанів ультрас, що раніше теж підтримувала Сергія теж неоднозначна. На свої офіційні сторінці вони різко засудили акції на його підтримку та назвали людей, що його підтримують таким, які переслідують власні інтереси.

Ввечері учасники акцій протесту біля Офісу президента оголосили безстроковий протест з 12:00 27 лютого, який буде тривати до звільнення «всіх політв’язнів», включно зі Стерненком.

Вранці 24 лютого адвокат Сергія Стерненка повідомив про застосування заходів безпеки до ув’язненого.

«До Сергія Стерненка будуть застосовані заходи безпеки. Це важливо, оскільки на даний час продовжуються погрози зі сторони проросійських сил. У цих сил є конкретні прізвища - А. Шарій та народний депутат України І. Кива.», – він написав про це на своїй сторінці.

Сергій Стерненко залишиться в Одеському СІЗО, і до нього будуть застосовані заходи безпеки у вигляді переведення в окрему камеру.

Через адвоката Сергій звернувся до всіх, хто його підтримує з подякою.

Автор: Діана Дринь

Суспільство, 25.02.2021 11:56