Фото ілюстративне: Джерело "Громадське"

Схема мера Одеси Труханова на майже 700 млн грн: у САП повідомили про закінчення розслідування

Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершила розслідування щодо мера Одеси Геннадія Труханова, чинних та колишніх посадовців Одеської міськради. Йдеться про схему на 689 мільйонів гривень. 

Про це повідомляє прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Серед підозрюваних осіб:

  • мер Одеси;
  • його колишній заступник;
  • колишні керівник департаменту комунальної власності Одеської міськради та його заступник;
  •  представники товариств-забудовників та учасники злочинної організації — приватні особи.
Їх підозрюють у незаконному заволодінні землею територіальної громади Одеси та легалізації незаконно отриманих доходів, вчинених злочинною організацією. 

"Перед завершенням досудового розслідування упродовж червня-липня 2023 року прокурором САП за дорученням заступника Генерального прокурора — керівника САП, а також детективами підозрюваним повідомлено про зміни раніше повідомлених підозр, а також деяким з них повідомлено про нові підозри, зокрема, за фактами отримання від керівника злочинної організації неправомірної вигоди у виді об’єктів нерухомості", — зазначається у повідомленні.

Правоохоронці встановили, що протягом 2016-2019 років вказані особи розробили злочинну схему заволодіння коштами місцевого бюджету та земельними ділянками для її подальшої забудови. Земельні ділянки територіальної громади Одеси, як зазначають у матеріалах справи, передавались в оренду в обхід конкурсу виключно наперед узгодженим товариствам–забудовникам. Забудовники сплачували кошти або передавали майно (квартири, нежитлові приміщення) зловмисникам, які через підконтрольних осіб в Одеській міській раді, забезпечували ухвалення відповідного рішення на передачу в оренду зазначених ділянок, переконують у САП. В ході розслідування встановлені факти легалізації коштів, отриманих злочинною організацією від вчинення інших кримінальних правопорушень.

"На сьогодні дії підозрюваних кваліфіковані за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209, ч.4 ст. 368, ч. 3 ст. 369, ч. ч. 1, 2 ст. 369-2, ч. 4 ст. 358 КК України. Керівнику злочинної організації, оскільки особа переховується від слідства за межами України, повідомлено про підозру за ч.1 ст. 255, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 369, ч. 2 ст. 369-2, ч. 1 ст. 369-2 КК України в порядку ст. 135, ст. 278 КПК України", — йдеться в повідомленні. 

Що відомо про ще одну справу Труханова

Нагадаємо, слідство обвинувачує міського голову Одеси Геннадія Труханова та інших у заволодінні понад 92 мільйони гривень бюджету через схему придбання в комунальну власність приміщення адмінкорпусу колишнього заводу "Краян" за вдвічі завищеною ціною. У 2018 році суд відпустив його на поруки на той час нардепа від БПП Дмитра Голубова. Прокурор наполягав, що відтоді обставини змінилися, і закликав посилити запобіжний захід.

25 квітня 2018 року ВАКС обрав Труханову запобіжний захід у вигляді майже 31 мільйона гривень застави. Як пише Transparency International Ukraine, мер не вніс заставу, тож САП клопотала про зміну запобіжного заходу на арешт з альтернативою застави.

Своєю чергою Центр протидії корупції повідомляв, що з лютого 2022 року Труханов щонайменше шість разів виїжджав за кордон, тому, за версією обвинувачення, "є ризик, що він може переховуватися від суду за кордоном". Мер заявив про політичний тиск з боку САП й додав, що він давав присягу і не планує ховатися.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.08.2023 17:30