Сонячні панелі для стратосферного безпілотного дирижабля пройшли випробування

22 ЖОВТНЯ 2018 11:17

Франко-італійський консорціум Thales Alenia Space провів перші наземні випробування збірки сонячних панелей, які в перспективі будуть встановлені на стратосферний безпілотний дирижабль Stratobus. Як пише Air&Cosmos International - відбулися перевірки, які показали надійність і ефективність сонячної батареї.

Сьогодні кілька компаній в світі займаються розробкою літальних апаратів різних класів, здатних без перерви перебувати в повітрі місяці і роки. В якості основної системи забезпечення енергії для таких апаратів розробники розглядають сонячні панелі, які в світлі години заряджали б бортові акумулятори.

Сонячні батареї для дирижабля Stratobus розроблені Thales Alenia Space спільно з лабораторією інновацій Комісії з атомної та альтернативної енергетики Франції. Вони являють собою гнучкі панелі масою близько 800 грамів на квадратний метр. Їх енергетична потужність, за даними розробників, становить 200 ват на квадратний метр. Площа однієї панелі становить чотири квадратних метра.

Як стверджують розробники, енергетична ефективність нових сонячних панелей складає 24 відсотки. Під час випробувань розробники перевіряли стійкість матеріалів панелей до впливу ультрафіолетового випромінювання і озону. Крім того, проводилися виміри потужності панелей при різних температурах. Інші подробиці випробувань не розкриваються.

Згідно з проектом, безпілотний дирижабль Stratobus отримає сонячні батареї загальною площею одна тисяча квадратних метрів. Всі панелі планується встановити на льотний зразок дирижабля до 2022 року, коли він повинен приступити до льотних випробувань. Енергія від сонячних панелей буде заряджати акумулятори, живити бортове обладнання і чотири електромотори з повітряними гвинтами.

Розробка Stratobus ведеться протягом останніх кількох років. Перспективний апарат розмістять на висоті 20 тисяч метрів. Дирижабль повинен бути нерухомий відносно земної поверхні при вітрах зі швидкістю до 25 метрів в секунду. Апарат повинен буде без перерви перебувати в повітрі до п'яти років.

Передбачається, що нові безпілотні дирижаблі будуть використовуватися для тривалого спостереження за земною поверхнею, а також для ретрансляції сигналів.

Технології, 22.10.2018 11:17