Транспортна галузь України скорочує обсяги виробництва через пандемію

28 БЕРЕЗНЯ 2021 10:05

Нова хвиля локдаунів, що шириться територією України, та жорсткі карантинні заходи продовжують посилювати падіння у транспортній галузі. 

У січні 2021 року падіння обсягів випуску у сфері транспорту становило 6,7%, до того ж простежувалося істотне скорочення обсягів пасажирообігу – на 52,1%. Через сповільнення внутрішньої економічної активності та зовнішньоекономічні обмеження, падіння також спостерігалося в секторі пасажирських авіаперевезень на міжнародних напрямках більшості країн світу. Незначним залишалось звуження обсягів вантажообігу – на 0,7%, зумовлене позитивним внеском у трубопровідний транспорт, що значною мірою компенсував падіння у інших підвидах галузі.

Як інформує TrueUA з посиланням на Джержстат, у січні-лютому 2021 року  вантажообіг підприємств транспорту становив 95 % у порівнянні з зимовим періодом 2020 року. Обсяги перевезень транспортними підприємствами скоротилися на 5,1% від показників січня-лютого 2020 року. Підприємствами транспорту перевезено 94,9% від обсягу січня-лютого 2020 року.

Згідно з даними Державної авіаційної служби України у січні 2021 року пасажиропотік через українські аеропорти скоротився на 69,9%, а обсяги пасажирських перевезень вітчизняних авіакомпаній зменшилися у порівнянні з січнем 2020 року на 65,4%.

Міжнародний аеропорт «Бориспіль» відзначає скорочення пасажиропотоку у січні 2021 року на 68,2%. Через негоду аеропорт був змушений затримувати або скасовувати рейси. Кількість рейсів в зазначений період скоротилася на 54,6%.

Збереження негативної тенденції в галузі пов’язують здебільшого з погіршенням епідеміологічної ситуації в країні та за її межами. Найбільш яскраво обмеження з метою зупинення поширення коронавірусної інфекції вплинули на авіаційні перевезення.

У залізничному транспорті падіння перевезень пасажирів (на 50,8%) зумовлено сповільненням економічної активності та мобільності населення в країні на тлі січневого локдауну та дистанційного навчання у ВУЗах.

В авіаційному транспорті вантажних перевезень спостерігається зростання у 50,6%  на тлі низької бази порівняння минулого року, внаслідок часткової переорієнтації авіаперевізників на вантажні перевезення з метою оперативного постачання критично необхідних медичних матеріалів, вакцин та медобладнання.

Автор: Ратушна Марія-Анна

Економіка, 28.03.2021 10:05