Колаж: "Голос Америки"

У США когресмени закликали Байдена віддати Україні заморожені гроші Центробанку Росії

Члени Палати представників США надіслали листа президенту Джо Байдену. Вони закликали передати заморожені активи російського Центробанку на військову та гуманітарну допомогу Україні.

Про це повідомляє "Голос Америки".

Ініціаторами звернення стали демократ Адам Шифф і республіканець Браян Фітцпатрік. Конгресмени вважають, що президент США має повноваження конфіскувати активи Центробанку РФ, посилаючись на попередні прецеденти — зокрема скерування Джорджем Бушем 1,7 мільярда доларів держфондів Іраку на компенсацію жертвам тероризму.

"У цей критичний момент, коли кожен долар може вплинути на результат війни, закликаємо вас використати свої повноваження та скерувати мільярди доларів активів російського Центрального банку, заморожених відповідно до санкцій США, на задоволення нагальних військових і гуманітарних потреб в Україні", — ідеться в листі.

Його автори вважають, що такий крок не лише є юридично обґрунтованим, але й був би також "правильним".

"Міжнародній спільноті зрозуміло, хто є агресором і хто повинен нести витрати цієї незаконної війни — Росія", — додали конгресмени.

Окрім Шиффа й Фітцпатріка, листа підписали ще дев’ять членів Конгресу США з обох партій. Сполучені Штати не поспішають конфіскувати активи Центробанку РФ, оскільки вони належать державі, а не фізичним чи юридичним особам, які перебувають під санкціями.

Нагадаємо, Україна працює над залученням заморожених російських активів, які охоплюють від 300 мільярдів доларів до 500 мільярдів доларів. Уряд веде переговори з партнерами щодо юридичного обґрунтування та практичного залучення коштів.

Скільки коштуватиме відновлення економіки України через війну

Відновлення економіки України внаслідок вторгнення Росії коштуватиме 411 мільярдів доларів. Ця сума у 2,6 раза перевищує очікуваний валовий внутрішній продукт України 2022 року. Такі дані у березні 2023 року повідомляло видання Yahoo Finance. Водночас у вересні 2022 року сума для відновлення України становила 349 мільярдів доларів. 

За словами прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, відновлюватимуть насамперед енергетичну й критичну інфраструктури, житло, економіку та гуманітарне розмінування. Оцінені збитки та потреби у відновленні не містять дані про втрати на окупованих територіях.

Відповідно до швидкої оцінки потреб, Україні знадобиться 14 мільярдів доларів США для критично важливих і пріоритетних інвестицій у реконструкцію та відновлення у 2023 році, що вимагатиме 11 мільярдів доларів США понад те, що передбачено в бюджеті України на 2023 рік.

Приблизно 22% потреб припадає на транспорт, тоді як на житло припадає 17%, енергетику — 11% і сільське господарство — 7%.

"Найбільше пропорційне зростання відбулося в енергетиці, де збиток у п’ять разів перевищив рівень, який спостерігався у червні 2022 року. Найбільші стрибки відбулися в прифронтових регіонах, таких як Донецьк, Харків, Луганськ і Херсон, які стали жертвами російських ракетних атак з жовтня", — повідомляли у Світовому банку. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 24.05.2023 20:59