Українська астрофізик знайшла нову екзопланету

03 ГРУДНЯ 2022 05:09

Команда німецьких астрономів на чолі з українкою Ольгою Захожай знайшла наймолодшу гігантську екзопланету, у якої вони виміряли масу та розмір.

Про це повідомляє TrueUA із посиланням на Інститут Макса Планка.

Група астрономів на чолі з Ольгою Захожай (Інститут астрономії Макса Планка, Гейдельберг, Німеччина та Головна астрономічна обсерваторія НАН України, Київ, Україна) відкрила екзопланету під назвою HD 114082 b зі своєрідним набором властивостей, які спантеличили вчених.

Загалом астрономи виявили понад 5000 екзопланет, з яких близько 15% є газовими гігантами з масою, щонайменше, як у Юпітера. Відкрита планета приблизно така ж, як Юпітер, але її маса досягає восьми мас Юпітера.

"Порівняно з прийнятими на цю мить моделями, HD 114082 b приблизно у два-три рази занадто щільний для молодого газового гіганта, якому всього 15 мільйонів років", — каже головна авторка дослідження Ольга Захожай.

Отримана середня щільність цієї газової планети вдвічі більша, ніж у Землі, що справді дивно. Зрештою, Земля — кам’яниста планета із залізо-нікелевим ядром, а не з водню та гелію — найлегших елементів у Всесвіті, з яких майже повністю складається Юпітер.

"HD 114082 b на цей час є наймолодшим відомим газовим гігантом із встановленою масою та радіусом", — каже Захожай.

Це відкриття обіцяє показати астрономам формування газових гігантів загалом.

Відомо, що Ольга Захожай — українська астрофізикиня, кандидатка фізико-математичних наук і старша наукова співробітниця Головної астрономічної обсерваторії НАН України. Вчена займається дослідженням екзопланет — планет, що знаходяться поза межами Сонячної системи та обертаються навколо інших зірок. Вона співпрацює з Інститутом Макса Планка, на базі якого проводила астрономічні спостереження в Чилі.

Нагадаємо, на початку жовтня науковці по всьому світу зафіксували потужний спалах у космосі.

Технології, 03.12.2022 05:09