Фото: Нафтогазова асоціація України

"Укргазвидобування" розпочало успішне застосування технології одночасно-роздільної експлуатації декількох об’єктів розробки

24 БЕРЕЗНЯ 2024 03:27

"Укргазвидобування", яке входить до групи "Нафтогаз", почало застосовувати нову для себе технологію одночасно-роздільної експлуатації (ОРЕ) декількох об’єктів розробки. Технологію ОРЕ впроваджено на двох свердловинах. На одній з них одразу вдалося отримати понад 150 тис. куб. м додаткового газу на добу.

За результатами року завдяки цій свердловині очікується нарощення видобутку орієнтовно на 50 млн куб. м. Без застосування технології ОРЕ нижній об’єкт розробки забезпечував би лише близько 50 тис. куб. м газу на добу. За прогнозами дебіт поступово знижувався б впродовж наступних десятків років. І тільки після цього компанія могла б перейти до експлуатації верхнього об'єкта.

Завдяки ОРЕ фахівці підключили два об’єкти паралельно, що забезпечило високий дебіт зі свердловини.

"Збільшення показників видобутку досягається завдяки встановленій дволіфтовій схемі компоновок насосно-компресорних труб із застосуванням спеціалізованого обладнання для завершення свердловин. Така технологія дає змогу експлуатувати два об’єкти розробки однією свердловиною окремими експлуатаційними ліфтами. У цьогорічних планах компанії — розширення застосування технології ОРЕ на понад десять свердловин", — повідомив т.в.о. генерального директора "Укргазвидобування" Олег Толмачев.

Він наголошує, що для 2Укргазвидобування" нарощування видобутку газу є стратегічно важливим завданням особливо сьогодні, в умовах війни і воєнного стану, та вимагає швидшого вилучення вуглеводнів із наших запасів. Свердловину-кандидата ретельно обирали фахівці "Укргазвидобування", зокрема центрального офісу, профільного науково-дослідного інституту УкрНДІгаз та газопромислового управління на основі наявних геолого-технічних даних.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 24.03.2024 03:27