В Солсбері хімречовина BZ не використовувалася, а «Новачок» - так, – ОЗХЗ

19 КВІТНЯ 2018 09:58

Сьогодні в Раді Безпеки ООН знову повернулися до обговорення обставин справи з отруєнням в Солсбері колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії. Постпред Великобританії Карен Пірс розкрила деякі деталі звіту експертів ОЗХЗ, а її російський колега Василь Небензя відкинув висунуті проти його країни звинувачення. Про це повідомляє TrueUA з посиланням на Euro News.

Відкриваючи засідання, заступник Генерального секретаря з питань роззброєння Ісумі Накаміцу нагадала членам Радбезу хронологію подій - від першого повідомлення про інцидент до розслідування експертів Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), які на прохання офіційного Лондона прибули на місце події, а потім проаналізували взяті там проби.

Накаміцу повідомила, що фахівці ОЗХЗ підтвердили висновки, зроблені раніше їх британськими колегами, зокрема - про склад токсичної речовини, яким отруїли Скрипаль.

Вона нагадала, що використання нервово-паралітичного речовини, як і будь-якого іншого хімічної зброї, є порушенням міжнародного права.

Постійний представник Великобританії Карен Пірс посвятила членів Ради в деякі деталі звіту фахівців ОЗХЗ.

Наприклад, відомо, що найвища концентрація отруйної речовини була виявлена ​​на ручці вхідних дверей в будинку Скрипаля. Також з'ясувалося, що в Солсбері використовували хімікат, відомий під назвою «Новачок», в чистому вигляді, без будь-яких домішок.

На її думку, це свідчить про те, що вона виготовлена ​​в лабораторії високого класу, швидше за все, що належить державі.

Фахівці ОЗХЗ не згадують країну походження речовини. Однак, за словами Пірс, тільки Москва має технічні можливості, досвідом і мотивом для нападу на Скрипаля.

У Лондоні вважають, що Росія продовжувала виробляти невелику кількість «Новачка» і після розпаду СРСР, а президент Путін особисто курирував програми зі створення хімічної зброї.

«Малоймовірно, щоб будь-яка інша колишня радянська республіка переслідувала мету зі створення хімічної зброї», - зазначила Пірс.

З посиланням на фахівців ОЗХЗ, британський дипломат спростувала версію міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова про те, що при отруєнні в Солсбері використовували хімічну речовину BZ, розробкою якого займалися США і Великобританія.

Торкнувшись стану Скрипаля, вона повідомила, що Сергій і його дочка Юлія перебувають на різних етапах реабілітації, проте обидва «відмінно реагують на одержуване лікування».

Російський Постпред Василь Небензя нагадав, що фахівці ОЗХЗ не назвали Росію країною походження отруйної речовини.

За словами Небензі, «оперативність проведеного ОЗХЗ аналізу підтверджує, що така речовина могла бути вироблена в будь-який країні, яка володіє відповідним обладнанням лабораторії».

Російський дипломат зазначив, що британська сторона засекретила майже всю доповідь. Однак і в тій частині, що доступна для обговорення в Раді, на думку Небензі, безліч «білих плям».

Зокрема, там немає інформації про фактори ураження Сергія і Юлії Скрипаль, немає історії їх хвороби і даних щодо їх лікування.

Росію також цікавить, яким чином токсичний хімікат, який «вкрай нестабільний у вологому середовищі», міг бути виявлений у високій концентрації через майже три тижні після інциденту.

Небензя звинуватив Великобританію в обмані.

«Британська влада займаються планомірним знищенням доказів і речових доказів, - заявив він. - Знищено тварин з дому Скрипаля. Проби у них, очевидно, не брались. Зачищаються місця, які відвідували Скрипалі, - бар, ресторан, лавка, ґрунт в парку тощо. Притому, що прості громадяни продовжують жити в Солсбері як ні в чому не бувало».

«Ми поставили британській стороні 47 питань і отримали часткову відповідь лише на два», - підкреслив Небензя.

«Ми з вас не зліземо», - пообіцяв він, заявивши, що Росія не прийме результату розслідування, якщо не отримає повного доступу до всієї інформації.

Світ, 19.04.2018 09:58