В умовах глобальної конкуренції міжнародні компанії впроваджують інноваційні підходи

20 ГРУДНЯ 2021 11:38

ТНК все сильніше вплітаються в структуру національних економік: ринки збуту, ланцюжки виробництва та логістичні операції - ці області стають полем основної взаємодії між ТНК та державами. Разом із завоюванням авторитету на світових ринків, на ТНК покладається велика відповідальність, зокрема в сфері створення та поширення інновацій.

Потрібно розуміти, що сьогодні міжнародні компанії як генерують, так і володіють величезним капіталом та ресурсним потенціалом. Іноді цей масив фінансових та технічних ресурсів може  навіть зрівнятися з ресурсами певних держав. Така перевага дає змогу компаніям фінансувати наукові, дослідницькі та конструкторські розробки, в результаті чого вони стають носіями інновацій.

Якщо раніше так звані ТНК третього покоління лише імплементували досягнення науково-технічного прогресу, то сьогоднішні міжнародні компанії самостійно генерують інновації, адже функціонують в умовах глобальної конкуренції та володіють достатнім ресурсом задля проведення науково-технічних досліджень в галузі інновацій

Навіщо це компаніям?

Досліджуючи діяльність міжнародних компаній, Р. Баклі та М. Кассон висувають тезу, що компанії стають конкурентоспроможними завдяки інноваціям, які є недосяжними для їхніх конкурентів. Користуючись цією логікою, для інтернаціональних компаній розробка та впровадження інновацій є життєвонеобхідними, адже роблять їх унікальними на ринку та дозволяють залишатися конкурентоспроможними. Але унікальність на сучасних ринках поняття доволі непостійне та відносне: кожна компанія чи виробник прагне покращити та модернізувати свій продукт кнайшвидше, але впродовж короткого проміжку часу більшість конкурентів так само починають використовувати нову технологію та покращують свій продукт, тож потреба в унікальності з’явиться знову.

Що в такому випадку повинна зробити компанія?

Обрати інноваційну стратегію. Сьогодні компанії не просто постійно покращують існуючий продукт, - це не завжди ефективно, адже темпи модернізації конкурентів запустять цей цикл знову, міжнародні компанії прагнуть бути законодавцями інноваційної моди. Мова вже не йде про покращення, суть полягає у створенні та використанні тих технологій, які ще не скоро наважаться використати конкуренти. Справа у ризику, який окупається.  

Для здобуття конкурентної переваги першим пріоритетом компанії має стати оновлення та інновація її бізнес-моделі. Кері Кроуфорд пише для Wired: «За даними The Economist, понад 50 відсотків керівників вважають, що інновації бізнес-моделі будуть навіть важливішими, ніж інновації продуктів чи послуг. Проте Американська асоціація менеджменту визначила, що не більше 10 відсотків інвестицій в інновації в глобальних компаніях зосереджено на розробці нових бізнес-моделей».

Однією з компаній, що успішно просуває інноваційну модель, є Amazon. Цей успіх пов’язують з впровадженням компанією чотирьох ключових кмопонентів ефективної інновації бізнес-моделі, а саме: «Усунути-Зменшити-Підвищити-Створити».

Завдяки принципу «Усунути»  Amazon налагодила прямі відносини з постачальниками та використовувала нові технології, створюючи нові шляхи для своїх клієнтів. Вона також прийняла рішення отримати високу маржу або навіть відмовитися від будь-якого прибутку в короткостроковій перспективі в обмін на довгострокове зростання.

Amazon «Підвищила» фокус на клієнтському досвіді, створюючи інфраструктуру та пропонуючи клієнтам ширший асортимент та якість. Принцип Amazon полягав у тому, щоб стати «найбільш орієнтованою на клієнтів компанією Землі». Мало того, що прихильність Amazon до обслуговування клієнтів зіграла значну роль у стрімкому підйомі гіганта онлайн-роздрібної торгівлі, вона фактично змінила саму гру роздрібної торгівлі.

Ще однією міжнародною компанією, яка фокусується на інновації своєї бізнес-моделі є Stability International Platform. Основною ціллю компанії є безпосереднє впровадження інновацій в свою структуру з метою оптимізувати відносини з клієнтами та управлінські операції. Однією з таких інновацій є токенізація власних активів. Як це працює? По-суті, це інноваційний підхід до дольових вкладень: у клієнтів немає потреби купувати увесь масив активу, оскільки завдяки токенізації він розбитий на менші долі. Такий токен стає фактично акцією компанії та підкріплюється фізичним активом у вигляді нерухомості. По-перше, це дозволяє зробити сферу нерухомості доступнішою для ширшої аудиторії, по-друге, - знімає з клієнтів необхідність безпосередньо одноосібно керувати нерухомістю, оскільки ці обов’язки бере на себе компанія. Другим аспектом інновацій є впровадження блокчейн-технології. Загалом, це дозволяє скоротити кількість посередників між компанією та клієнтом, що робить процес переговорів ефективнішим та скорочує операційні витрати.

Продуктивний підхід до інновацій також можна простежити на прикладі бізнес-моделі Tesla. Саме її модель ведення бізнесу експерти вважають причиною фінансової стійкості компанії. Амбітною місією Tesla ставить трансформацію глобальних систем транспортування, виробництва та споживання енергії. Оскільки споживачі вимагають більш екологічно чистих продуктів, місія Tesla «прискорити перехід світу до екологічного транспорту» є ідеальною.

Маркетинг Tesla звертається безпосередньо до клієнтів-ентузіастів, не покладаючись на посередників.

Tesla також обрала гнучкий підхід до корпоративної структури, змінивши стандартну модель ієрархічної комунікації. Прийняття стилю управління, що ламає комунікаційні бар’єри, означає, що «будь-хто може говорити з будь-ким». Таким чином, співробітники Tesla мають вільний доступ до виконавчої команди, що дозволяє обмінюватися ідеями, які можуть бути корисними для компанії.

На думку дослідників, інноваційний капітал складається з чотирьох факторів:

Хто ви є (інноваційний людський капітал) – здатність до перспективного мислення, творчого вирішення проблем і переконання;

Кого ви знаєте (соціальний капітал для інновацій) – соціальні зв’язки з людьми, які мають цінні ресурси для інновацій;

Те, що ви зробили (репутаційний капітал для інновацій) – досвід і репутація в галузі інновацій;

Те, що ви робите, щоб викликати увагу та довіру до себе та своїх ідей.

Ілон Маск – чудовий приклад використання інноваційного капіталу, щоб заручитися підтримкою своїх ідей. Він не тільки використовує свій минулий успіх у Paypal і Space X, щоб отримати підтримку для майбутніх проектів, він також користується «підсилювачами вражень», щоб залучити зацікавлених сторін. Наприклад, коли Маск стоїть на сцені і показує Cybertruck, він не просто говорить про нову ідею, він матеріалізує її, втілюючи у фізичну форму, щоб переконати скептиків. Він також транслює цю ідею через великі медіа-запуски, як-от демо-версію Cybertruck, яка спонукає треті сторони говорити про компанію.

Підсумовуючи, можна зробити висновок, що, хоча більшість сучасних компаній так чи інакше змушені впроваджувати інновації, дійсно успішними є ті, що обирають чітку стратегію інноваційного розвитку. Простого генерування та використання нових технологій вже не достатньо - компанії мусять змінювати форму взаємин з клієнтами та власну внутрішню структуру, аби бути ефективнішими за конкурентів.

Фото з выдкритих джерел.

Авторка: Ратушна Марія-Анна

Економіка, 20.12.2021 11:38