Фото: СБУ

"Вибухівку загорнули у рулони плівки": голова СБУ розповів, як підривали Кримський міст

У Службі безпеки України розповіли подробиці успішних спецоперацій з підриву логістичної артерії окупанті — Кримського моста. Голова СБУ Василь Малюк особисто розробляв та контролював проведення атаки на Керченську переправу.

Про це очільник Служби безпеки України розповів в інтерв’ю журналу NV.

Як зазначили у СБУ, під час першої спецоперації з підриву моста через Керченську протоку у жовтні 2022 року співробітники спецслужби використали вантажівку з 21 тонною вибухівки. Вона була загорнута у плівку такої товщини, щоб сканери у пунктах пропуску її не помітили. За словами Малюка, рулони плівки офіційно перевозила російська вантажівка. СБУ вдалося "обійти" спеціальні глушилки на Кримському мосту, які збивають GPS-координати.

Вибух на Кримському мосту 8 жовтня 2022 року

Фото: СБУ

"Ми сім кіл пекла пройшли, використали "в темну" стільки росіян. Коли стався вибух, ми дуже голосно кричали, тому що напруга всередині була величезною", — пригадує Малюк.
Вибух на Кримському мосту 8 жовтня 2022 року
Фото: СБУ

Голова СБУ розповів, що в організації другої атаки на Кримський міст в липні 2023 року велику роль відіграв офіцер з позивним "Хантер". Він доклав багато зусиль для створення морських дронів. З їхньою допомогою і підірвали Кримський міст. Кількість вибухівки на дронах довели до 850 кілограмів гексогену. Малюк зазначає, що модернізували систему управління безпілотниками, а самі дистанційно керовані плавзасоби-камікадзе зроблені з унікального матеріалу, непомітного для ворожих РЛС. Їхня конструкція передбачала три види управління і самознищення в разі необхідності.

"Кримський міст є законною метою для України, і Женевські конвенції, які регламентують правила ведення воєн, не містять заборони атакувати подібні об’єкти", — заявив голова СБУ.

Що відомо про Кримський міст

Керченський міст — незаконно збудований транспортний перехід через Керченську протоку, що складається з двох розташованих поруч мостів — залізничного й автомобільного, які сполучають Керченський і Таманський півострови через острів Тузлу й Тузлинську косу. Є найдовшим з коли-небудь побудованих Росією мостів.

Міст поєднує тимчасово окупований український півострів Крим з Росією. Автодорожній міст є частиною дороги А-290 (Керч — Новоросійськ). Автомобільну частину відкрито 15 травня 2018 року, залізничний — 25 грудня 2019 року для пасажирського транспорту і 30 червня 2020 року для вантажного.

Зазначимо, що 8 жовтня 2022 року спалахнула пожежа на залізничній гілці Керченського мосту. Окупанти спершу говорили, що там зайнялася цистерна з паливом на товарному поїзді, пізніше заявили про підрив начиненої вибухівкою вантажівки на дорозі, а загалом запевнили, що "все під контролем". Ремонт мосту тривав понад рік.

У ніч проти 17 липня на Кримському мосту пролунали вибухи вдруге від початку повномасштабного вторгнення Росії, після чого весь рух по ньому було зупинено. Росіяни визнають, що не зможуть відновити його до кінця 2023 року.

Нагадаємо, екс-командувач військ США в Європі, генерал у відставці Бен Ходжес вважає, що Україна може звільнити тимчасово окупований Крим вже влітку 2023 року. Однак для цього потрібно, щоб західні партнери продовжили надавати їй допомогу та зберегли санкції проти Росії. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.08.2023 10:50