Фото ілюстративне. Джерело: ДБР

Війна і наркотики: як в Україні протидіють розповсюдженню заборонених речовин поштою

Війна в Україні змінила не лише життя звичайних громадян, а й підпільний світ злочинної діяльності. За даними The Economist, до повномасштабного вторгнення Україна займала у рейтингу злочинності від GI-TOC 34-те місце серед 193-х країн світу та третє у Європі. Водночас експерти аналітичного центру "Глобальна ініціатива проти міжнаціональної організованої злочинності" (GI-TOC) вважають, що саме Одеса з XVIII століття було частиною "найміцнішої кримінальної екосистеми у Європі".

До 2022 року Україну зі світовими кримінальними ринками повʼязували контрабандні шляхи, що зʼєднували її з Росією й проходили через окуповані території, світові контрабандні хаби в Одесі та інших портах на Чорному морі, заводи в Україні, на яких виробляються заборонені експортні товари. Ця інфраструктура підтримувала різні бізнес-моделі для реалізації й транспортування різноманітних продуктів.

Після початку великої війни міжнародний криміналітет зіткнувся в Україні із замінованістю територій, закритими портами, часовими обмеженнями (введення комендантської години) та нестачею людського ресурсу. До того ж значна кількість криміналітету припинила співпрацювати з російськими "колегами". Водночас такі перепони не стали на шляху у тих, хто давав присягу боротися зі злочинністю. Нерідко саме правоохоронці стають організаторами й співучасниками розповсюдження наркотиків у різних регіонах України. Лише за поточний рік було офіційно задокументовано десятки випадків такої злочинної діяльності за участі працівників поліціївиправних колоній тощо. Частина справ вже скерована до суду.

За даними правоохоронців, одним із каналів збуту наркотичних речовин є поштові оператори. Для пересилання використовуються не лише відділення, а й поштомати, що дає можливість ретельніше приховати вміст упакування. Ми звернулися із запитом до логістичної компанії "Нова пошта" щодо фіксації фактів пересилання наркотичних речовин через її відділення. Там зазначили, що для запобігання подібних ситуацій "Нова пошта" впровадила низку заходів, які допомагають виявляти підозрілі відправлення, а також тісно співпрацює з правоохоронцями.

"Ми активно співпрацюємо з правоохоронними органами. Наприклад, якщо є ухвала суду чи інші необхідні документи, ми надаємо доступ до підозрілих посилок, до камер спостереження, даних з нашої внутрішньої облікової системи тощо. Також час від часу на запит правоохоронних органів ми пускаємо їх представників на наші термінали зі спеціально навченими собаками, аби вони могли провести перевірку на предмет можливої пересилки наркотичних засобів, вибухових речовин тощо", — розповіли нам у "Новій пошті".

У компанії додають: якщо під час огляду відправлення або в процесі доставки встановлюються факти, які можуть свідчити про скоєння кримінальних правопорушень, там негайно повідомляють про них правоохоронні органи. Якщо ж правоохоронні органи звертаються до "Нової пошти" у процесі своєї діяльності, там сприяють розслідуванню кримінального правопорушення.

"Ми аналізуємо базові параметри посилки, такі як оголошена вартість, вага, наявність додаткових замовлених послуг. Відхилення від стандартного співвідношення цих параметрів дає нам привід додатково перевірити цю посилку. Також ми звертаємо увагу на використання нових телефонних номерів, які не були зареєстровані в нашій системі. Якщо система виявляє такі посилки, то вони проходять через сканери, а в разі підозр ми негайно повідомляємо правоохоронців, викликаючи поліцію (102)", — наголошують в компанії.

Нагадаємо, наприкінці лютого 2023 року правоохоронці й "Нова пошта" активізували протидію незаконному обігу наркотиків в Україні. Зокрема, правоохоронці посилили контроль за вмістом відправлень та превентивні заходи для унеможливлення пересилки через мережу відділень та поштоматів "Нової пошти".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 11.10.2024 14:30