Вінілове звучання повертається

06 ТРАВНЯ 2021 08:50

У 2020 році на найбільшому ринку звукозапису - у США - вінілові платівки знову активно продаються. Вперше з 1986 року продаж вінілу виріс на 36% в порівнянні з компакт дисками.

Вперше за 20 років фабрики вінілу відкриваються  у різних містах світу. Наприклад, фабрика, що  відкрилася 2018 році у Мадриді,  отримує в середньому 1200 замовлень

Фабрика у Вашингтоні вже виробляє шість мільйонів платівок щороку, починаючи з 2008.

А річний тираж платівок чеської фабрики  GZ медіа у 2020 році - 38 мільйонів. Це найбільша у світі компанія з виробництва вінілових платівок.

Тож мода на вініл - короткочасний тренд чи просто старе, добре забуте, повертається?

Ще у 1993 році здавалося, що грампластинки залишилися на звалищі історії через  цифрову революцію. 

Однак сьогодні похід в магазин став своєрідним способом відчути музику на дотик. Потрібно витратити чимало часу та зусиль щоб знайти улюбленого виконавця серед стосів інших платівок. Або ж довго вичікувати платівку в магазині чи, навіть, везти з-за кордону. Знайдений трофей можна покрутити у долонях. Якщо видання ексклюзивне - провести долонею вздовж гравірувальних написів на обложці. Обложки часто теж бувають витвором мистецтва. А ввечері, після важкого дня, релаксувати під пісні улюбленого виконавця. Відчути естетику вінілового звучання. 

Сьогодні вініл сприймають як спосіб відчути музику на дотик. Платівку не можна залишити на програвачі та піти в іншу кімнату. Потрібно бути біля неї, в цьому є своя естетика.  Осягнути цілісний сенс пісень можна прослухавши весь альбом відразу.  Прослухати «альбом» цілим з інтригуючою паузою при перевертанні платівки на другу сторону виглядає вже як справжній ритуал. 

Найпопулярнішим альбомом  у 2020 році став  Rumors Fleetwood Mac. До десятки найпопулярніших альбомів на вінілі входять Queen, Oasis, Amy Winehouse і Nirvana. Популярністю користуються як виконавці минулих років так і сингли та альбоми, що записані нещодавно.

У 2020 році найдорожчу платівку продали за 40 тис. доларів на сайті Discogs. Це платформа, яка збирає інформацію про музичні релізи, а кожен користувач може продати або купити вінілову платівку.

А чому ж тоді така ціна, якщо вініл є дуже нішевим? Насправді, ціни дуже різняться. Є декілька причин, що впливають на ціну платівок.

По-перше ціна залежить від тиражу. Найціннішими вважаються платівки тиражем до 500 шт.  Сучасні виконавці випускають свою музику на вінілі з обмеженим тиражем і спеціально відмовляються від повторного накладу. Навіть якщо продаж йде добре. Виконавці Boards of Canada є прикладом. Наприклад, за десятиліття після першого релізу альбому Geogaddi, останнього виконавця британським лейблом Warp, не було жодного повторного випуску. Сьогодні вартість альбому варіюється від 100 до 400 євро.

По-друге, ціна залежить від популярності гурту та від року випуску платівки. Наприклад, New Musical Express оцінює платівки групи The Quarrymen до того, як вони стали гуртом The Beatles, в 100000 фунтів. Крім того деякі виконавці ніколи не з’являлися у цифровому варіанті.

Міфом є те, що вініл — дороге задоволення. Насправді ж ціна може бути від 30 гривень. Все залежить від смаків. Платівки виробництва радянської «Мелодії» не вважаються рідкісними. Їх тираж досягав десятків тисяч. 

В Україні є лейбл Aby Sho Music., де випускають платівки українські виконавці - Даха Браха, ТНМК чи Alyona Alyona. Тираж одного альбому складає не більше 100 платівок.

Нещодавно Асоціація звукозаписної індустрії Америки визначила, що американці витратили на платівки  232 млн доларів у першій половині 2020 року. Це на 130 млн доларів більше, ніж на компакт-диски. Однак записи на платівках все одно залишаються нішевими - мають лише 7% від загального ринку звуко індустрії. 

Ще британська аналітична платформа Technavio говорить, що продажі вінілу зростатимуть кожного року, а до 2024 ринок платівок у Європі зросте на 91 млн. доларів і сягне 300 мільйонів доларів.

Менш популярними порівняно з вінілом залишаються касети та CD диски. А цифрові носії та стрімінгові сервіси зростають і будуть зростати і надалі. За ними майбутнє. Зараз вони займають 85 % ринку

Тому навряд чи вініл повернеться до масового використання,  але і не зникне назавжди. Скоріше зростатиме зацікавленість в колекціонуванні платівок. Досить багато синглів і досі є неоцифрованими і «забутими». Вони зберігаються у архівах відомих лейблів, таких як Blue Note або Verve. 

У 2020 році, для виконавців, вінілові платівки принесли дохід на 60 мільйонів доларів більше ніж потокові сервіси Spotify, Vevo та YouTube. За пів року загальна сума продажу тільки у Америці склала 221,8 млн доларів. Сам дохід зріс вдвічі порівняно з тим же періодом у минулому році.

Автор: Діана Дринь

Суспільство, 06.05.2021 08:50