Віталій Деркач: «Ми активізували два, найбільш актуальні тренди в бізнесі: перехід в ІТ-сферу та прагнення закріпити за собою клієнта»

28 ВЕРЕСНЯ 2021 08:50

З поширенням криптовалют, світова економіка розпочала процес трансформації та пристосування до нового методу розрахунків та накопичення коштів. У 2021 році біткойн та інші криптовалюти вже встигли завоювати значну довіру серед транснаціональних компаній та великих інвесторів. Проте, доки деякі держави тестують національну криптовалюту, інші не розділяють такого оптимістичного погляду на майбутнє крипто-банкінгу.

Віталій Деркач, засновник естонської компанії Stability, яка зробила криптовалюту частиною своєї бізнес-моделі, в інтерв’ю TrueUA розповів про переваги, ризики та міфи, пов’язані з крипторинком.

Давайте почнемо з того, яке місце Ваша компанія займає на ринку та як вона пов’язана з криптовалютами?

Наша компанія поєднує криптовалюту та мережевий бізнес - у цьому її унікальність та перевага. З одного боку, фундаментом бізнесу слугує нерухомість, оскільки це надійно та довгостроково в плані інвестування. З іншого - блокчейн-технологія, яка набирає обертів і вже за багатьма ознаками диктує порядок денний.

Ми розуміємо, що зараз практично все переходить «в цифру» і від цієї тенденції не слід відставати. У нас є два власні токени: перший підв’язаний до матеріальних та нематеріальних активів компанії, а другий, ренд-токен, який дозволяє розраховуватись за послуги оренди. Унікальність останнього у тому, що ми приймаємо його на нашому власному букінгу, де людина за допомогою цього токена може забронювати апартаменти. Як апартаменти, які є у власності компанії, так і частково розрахуватися за апартаменти наших партнерів.

Ще однією перевагою нашої бізнес-моделі є мережевий маркетинг. Ні для кого не є секретом, що багато компаній доволі успішно використовують партнерські програми для виходу на ринок. В Україні прикладом може слугувати Монобанк. Більшість компаній прагнуть створити лояльну спільноту споживачів, тому мережевий маркетинг набуває дедалі більшої популярності. Ми глобалізували цю концепцію, зробивши свою партнерську програму багаторівневою: з партнерськими статусами, подарунками, бонусами.  Таким чином ми активізували два, найбільш актуальні ттренди в бізнесі: перехід в ІТ-сферу та прагнення закріпити за собою клієнта, зробити його постійним.

Коли ви виходили на ринок криптовалют, на які ризики Ви очікували і з якими насправді зіткнулись?

Перш за все, це те, що наразі для криптовалюти відсутнє належне законодавство. У багатьох державах, де є мінімальна регуляція, воно ще не досконале і потребує доопрацювання. Якщо говорити про світові тенденції, то більшість країн ще не дійшли навіть до початкової стадії цієї регуляції. В Україні, до прикладу, лише нещодавно розпочався діалог про законодавче підґрунтя та фінансові правила. Нам же необхідна тверда законодавча база, від якої впевнено можна було б відштовхуватись, тому найпривабливішим варіантом стала Естонія. Зараз Естонію називають «Силіконовою долиною» Європи. Ми знаємо, що в США створені всі умови для розвитку стартапів в ІТ-сфері - Естонія прагне перейняти цей досвід. У них вже зараз існує одна з найкращих, на мій погляд, юридичних, нормативно-правових баз в Європі. Тому компанії, пов’язані з криптовалютами, прагнуть отримати ліцензію саме в Естонії.

Одним із основних ризиків такого бізнесу є нестабільність ринку. Коли в 2017-2018 роках ми почали розробляти нашу платформу,  криптовалютний ринок дуже сильно впав. Втім, вже цього року ми спостерігали суттєве зростання капіталізації того ж біткойн. Великі інституціональні інвестори: банки, компанії, фонди, входять в цей ринок в довгостроковій перспективі. Великі держави також прагнуть максимально автоматизувати фінансову сферу, наприклад, тестування «крипто юаню» вже проводять на державному рівні.

Суспільство сьогодні дещо упереджено ставиться до криптовалют. Наприклад, Туреччина заборонила криптовалютні платежі. Як ви пояснюєте таке ставлення та чим цей негатив можна знівелювати?

На мій погляд, це можна зробити саме реальними активами. Більшість криптовалют не мають за собою матеріального продукту чи послуги, і економічні експерти теж це розуміють. Відсутня будь-яка економічна складова. Наша компанія говорить саме про те, що за нашим токеном стоять реальні матеріальні активи компанії. У першу чергу - нерухомість. З іншого боку, є ренд токен за яким стоїть конкретна послуга.

Третина населення світу на постійній основі використовує послуги оренди і це – не враховуючи подорожі. При цьому ця частка постійно зростає. Якщо криптовалюти зможуть реально підкріпити себе активами, тоді ситуація змінитисься.

Багато альтернативних криптовалют прагнуть повторити досвід біткойна. Але ми розуміємо, що сам біткойн став наслідком діджиталізації економіки, а всі насупні криптовалютні стартапи завдячують появою саме йому. З одного боку, за біткойном не має активу, а з іншого - усі блокчейн-стартапи є похідними біткойна. Тож коли криптовалюти хочуть повторити його досвід - це шлях в нікуди. На мою думку, нові блокчейн-стартапи мають підв’язувати під власну бізнес-модель матеріальні та нематеріальні активи. За цим – майбутнє.

На Вашу думку, Україні недостатньо законодавчої бази чи цифрової інфраструктури для розвитку крипторинку?

За освітою я юрист, і на мою думку, якщо держава на законодавчому рівні створює умови для розвитку того чи іншого сектору економіки, то цей напрямок буде розвиватися. Якщо ж умов немає і відсутнє розуміння, як в цьому напрямку розвиватися – він або зовсім не буде розвиватися, або буде якимось примітивним способом. Якщо ми хочемо йти в ногу з трендами часу і бути технологічною державою, то маємо створювати законодавчу базу для цього. Тоді до нас прийдуть інвестори і капітал, у тому числі - з-за кордону. На щастя, в Україні достатньо висококваліфікованих спеціалістів в ІТ-індустрії. За останні роки Україна вийшла на лідерські позиції в цьому напрямку, але, на жаль, повноцінної законодавчої бази ще не створено навіть для ІТ-напрямку загалом.

Які перспективи Ви бачите для крипто-ринку України та світу загалом?

Те, що сьогодні державному рівні починають максимально застосовувати блокчейн технології і криптографію, є ознакою перспективності цієї галузі та зростання довіри до криптовалют. Держави розуміють, що ця технологія може стимулювати розвиток економіки. І якими б консервативними не були наші погляди, але світ розвивається значно швидше саме завдяки технологіям. Для того, аби втриматися на ринку, потрібно пристосовуватися до цих змін. Ще буквально 50 років тому у нас не було повноцінного інтернету, смартфонів, а зараз у нас вже розвиваються галузі штучного інтелекту, криптографії, блокчейн технологій. Сьогодні триває боротьба консерваторів з новаторами, де перші кажуть, що ми будемо розвиватися на твердих усталених основах, а інші - що потрібно використовувати нове та підлаштовуватися під нові реалії.

Що стало для Вас відкриттям після впровадження блокчейн технології? Які не очевидні переваги Ви для себе відкрили?

Однією з найбільших переваг у введенні блокчейну є його прозорість. Існує міф, що криптовалюта - це анонімність. Звісно, є криптовалюти, які намагаються зберігати максимальну анонімність свої користувачів. Проте блокчейн Ethereum, на основі якого функціонує наша криптовалюта, - це прозорість. Тобто будь-яка людина може зайти на сервіс, наприклад Etherscan, і побачити всі операції, що були здійснені з нашими крипто-активами. Світ стає прозорішим, в тому числі завдяки соцмережам та Інтернету.

Тому для нас основним критерієм було те, що наші клієнти та партнери зможуть відслідковувати свої капіталовкладення та слідкувати за розвитком бізнесу з екранів своїх гаджетів.

Які міфи про криптовалюти Ви вважаєте найбільш шкідливими? Що насправді потрібно знати про цей ринок?

Коли я вперше почув про майнінг та криптовалюту загалом, мені важко було навіть осягнути масштаби цих інновацій. Я вже давно у бізнесі і вникнути в процеси, пов'язані з криптовалютами, для мене було важко. Хоча вже тоді я зрозумів, що це – тема дня завтрашнього.

Тому моя порада: починайте вивчати цей ринок. Не бійтеся змін та нового. Зараз існує достатньо, фільмів, книг чи відеоуроків.  Технологія майбутнього вже поруч з нами і немає часу відкладати знайомство з нею «на завтра». Водночас, не варто одразу занурюватися в це з головою, потрібно розпочинати обережно, навіть дещо консервативно.

Згадую часи свого дитинства, коли старші люди не розуміли, навіщо їм кредитні картки, якщо є готівка. Настав час, і наші батьки, дідусі та бабусі вільно використовують кредитні картки та електронні платежі. В роки мого студентства літні люди просто ловили мене за руку і просили пояснити їм як працювати з банкоматом. Зараз інтернет дозволяє вчитися на чужих помилках. Тому те, що 10-15 років тому відбулося з кредитними картками, зараз відбувається з криптовалютою.

Автор: Ратушна Марія-Анна

Інтерв'ю, 28.09.2021 08:50