«Я і НАТО»: Співробітництво Україна–НАТО у військовій сфері

21 ЛЮТОГО 2022 09:57

За підтримки Центру інформації та документації  #НАТО в Україні громадською організацією «Правда.UA» реалізовується проєкт: «Я_і_НАТО», в рамках якого розроблено продукти про НАТО, її структуру, завдання, функції, цінності та євроатлантичний шлях України. У цьому матеріалі ми розповімо про співробітництво Україна – НАТО у військовій сфері, яке здійснюється на виконання завдань Річної національної програми під егідою Комісії Україна – НАТО.

Згідно з документами програми реалізується низка завдань широкого спектру на короткострокову перспективу. Зокрема:

  • посилення обороноздатності та нарощення оперативних спроможностей Збройних Сил України;
  • досягнення Збройними Силами України військових критеріїв, необхідних для членства в НАТО, включно з підвищенням їх взаємосумісності зі збройними силами держав Альянсу;
  • сприяння реформуванню та професіоналізації Збройних Сил України, впровадження у їх діяльність кращих військових стандартів, практик і процедур;
  • забезпечення участі Збройних Сил України в операціях з підтримання миру та безпеки під проводом Альянсу.
Також читайте: 

Також Україна приєдналася до низки проєктів та ініціатив Альянсу.

З 2004 року Збройні Сили України беруть участь у заходах Програми перевірки та зворотного зв’язку Концепції оперативних можливостей НАТО. Цей механізм, серед іншого, дозволяє підрозділам брати участь у навчаннях, місіях та операціях під проводом НАТО, а також залучатися до оперативного чергування у складі багатонаціональних військових формувань високої готовності.

Починаючи з 2008 року, Збройні Сили України беруть участь у Програмі НАТО з обміну даними про повітряну обстановку. Участь у програмі дозволяє здійснювати обмін даними про повітряну обстановку в західному та південному районах над територіями Польщі, Румунії, Словаччини, Туреччини, Угорщини та України, а також над акваторією Чорного моря.

У 2012 році Збройні Сили України приєднались до Ініціативи поєднаних сил.

Головною метою ініціативи є покращання взаємосумісності та підвищення здатності збройних сил Альянсу і партнерів діяти разом при виконанні завдань в багатонаціональних операціях.

Визнаючи тривалий та вагомий внесок України в операції та місії Альянсу, а також успішний прогрес у реформуванні сектору безпеки і оборони держави, зокрема, Збройних Сил України, у червні 2020 року Альянсом було прийнято рішення надати Україні статус Партнера з розширеними можливостями. Цей статус відкриває низку можливостей, як для України так і для НАТО у сферах підготовки військ (сил), участі в операціях та місіях Альянсу, а також обміну досвідом та інформацією.

Суспільство, 21.02.2022 09:57