Як змінилися уявлення про жінок за 5 років

08 БЕРЕЗНЯ 2021 11:01

Суспільство не стоїть на місці. А чи змінюються уявлення про те, що повинен чоловік та що повинна жінка  в уявленнях українців. Як змінилися за п’ять років уявлення про гендерні стереотипи?

Спочатку варто пояснити, що таке гендерні стереотипи.  Зазвичай про них говорять коли тема  стосується зовнішнього вигляду або розподілу гендерних ролей у суспільстві. Мається на увазі  уявлення суспільства щодо того, якими мають або не мають бути жінки та чоловіки. А про гендерні ролі - коли очікують певної поведінки. Скоріше, навіть, не певної. А такої, яка загальноприйнята у суспільстві відповідно до звичаїв та культури.

Наприклад, стереотипним є уявлення про те, що жінка має носити спідницю та бути тендітною. Чоловік - ніколи не має бути сентиментальним на публіці та і взагалі бути мужнім.

Або ж притаманним для українського суспільства головний обов’язок жінки – організовувати побут вдома та доглядати за дітьми. Чоловік же має забезпечувати родину. Такі уявлення є класичними для патріархального суспільства але ні в якому разі не для сучасного. Тому що нерівність – це погано. Україна все ще є державою, де права жінок порушуються. «90%  громадян, які  потерпають від насильства в Україні, це жінки. Причини – стереотипи, що жінка – «берегиня дому»,  її функція – приготування їжі та догляд за дітьми. І щойно вона починає заявляти про свої права, то одразу ж піддається насильству – чи економічному, чи психологічному, чи фізичному, чи сексуальному.» Так говорять дослідження.

Часто причиною є застарілі уявлення про світ. Люди формують думки спираючись на досвід старших поколінь. Але світ змінюється. Те, що було актуально десять років тому часто не актуальне сьогодні. Колись і штани вважалися тільки чоловічими, але вже не сьогодні.

То як змінюються уявлення українців за 5 років?

Спираючись на дослідження Групи  «Рейтинг» зміни справді відбуваються.

35 відсотків українців вважає, що нерівність справді є, цей відсоток збільшився порівняно з 2015 роком . Число збільшилося не тому, що нерівність збільшилася, а тому що люди почали усвідомлювати, що проблема існує. Ця думка частіше зустрічається серед жінок, аніж серед чоловіків. Це пов’язано з тим, що чоловіки просто не відчувають нерівності.

Як змінилися стереотипи про жінок та чоловіків?

Найбільші зміни відбуваються у баченні поглядів на питання, хто має забезпечувати родину.

На протязі 5 років кількість тих, хто вважає кар’єру важливішою для чоловіка зменшилася.   Але заробіток грошей в парі, на думку двох третин, є сферою, де все ще домінують чоловіки. Лише 20% зазначили, що заробляють в їхній парі однаково.

Цікаво, що більш консервативними у своїх поглядах стосовно ролей та установок у відносинах обох статей є представники західного регіону. Пояснюють це тим, що на Заході досить поширеним є релігійне виховання.

Крім того молоді чоловіки значно частіше  підтримують «патріархальні» погляди у стосунках, ніж молоді жінки.  Так відбувається тому, що у молодь ще не має достатнього досвіду у стосунках, пояснюють експерти.

Найбільше змін відбувається у світогляді  , що жінка повинна слухатися чоловіка.  Що  роль домогосподарки може бути повноцінною реалізацією для жінки. Та те, що чоловіки зазвичай розумніші за жінок.  Ці стереотипи є занадто архаїчними, тому від них відмовляються. Що є чудовою новиною. У суспільстві нарешті відбувається зміна світогляду, хоча і поступово.

Але більше двох третин опитаних погоджуються з думками, що у жіночому колективі сварок більше, ніж у чоловічому. Залишається  і думка, що покликання жінки – народити дитину. І краще її виховати  зможуть жінки ніж чоловіки. 

Як змінюється розподіл обов’язків?

Україна стає все ближче до європейських сімейних цінностей, тобто рівних прав. Зростає  кількість тих, хто говорить, що головування в сім’ї – це спільна справа обох. Домашні справи завдяки розвитку технології та побутових сервісів потребують з кожним роком все менше часу. Батько більше включений у процес виховання, а не лише забезпечує сім’ю.

Основні обов’язки, з якими стикаються у побуті, залишаються без змін.  Якщо порівнювати з минулими 5 роками змін майже не відбулося.  В сімейній сфері зберігається традиційний розподіл ролей і вона зазнає менших змін, порівняно з професійною.

Але стає новою нормою проводити більше часу чоловіку з дітьми.

Оскільки сім’ї та домогосподарству жінки приділяють більше уваги, особливо ця тенденція збільшилася під час пандемії. Сімейним бюджетом частіше розпоряджається жінка. Тож стереотип «чоловік керує на роботі, жінка – вдома» частково зберігається.   Епідемія коронавірусу суттєво вплинула на збільшення часу, який витрачають сім’ї з дітьми на виховання та готування їжі. Діти частіше вдома, часто навчаються онлайн, отже, побутові справи потребують більше часу.  Особливо часто про це зазначали саме жінки.

Як змінюються відносини?

В Україні все ще прийнято віддавати ініціативу у стосунках чоловікам. На перше побачення частіше запрошують чоловіки ніж жінки. 56% вважають, що запрошувати на побачення повинен чоловік. 79% вважають, що сам чоловік має оплатити похід в ресторан на першому побаченні.

У таких відсотках знову спостерігається стереотип: «чоловік активний, жінка пасивна» і кліше щодо того, що гроші та заробіток – це чоловіче, і він повинен нести фінансові зобов’язання перед жінкою.

Якщо стосовно питання запрошення на побачення не спостерігається суттєвої різниці у поглядах між чоловіками та жінками, то щодо оплати в ресторані ініціативу більше беруть на себе самі чоловіки, при тому, що 25% жінок допускають розподіл витрат. Водночас можливість оплати походу в ресторан лише жінкою опитані практично не допускали.

Чи святкують 8 березня?

До святкування 8 березня ставлення не однозначне. Молодь часто вважає його радянським святом. Або святом солідарності жінок, які боряться за свої права.

68% зазначили, що будуть святкувати 8 березня, 29% – не будуть. За останні п’ять років поступово зменшується кількість тих, хто його святкує. Більш значимим цей день є для мешканців Півдня та Сходу, та тих, хто перебуває в шлюбі. Знову ж таки це, пов’язують зі схильністю громадян на сході та півдні країни до радянської культури. На Заході свято не збираються святкувати майже 40% опитаних.

Як досягти гендерної рівності?

Серед найвагоміших порушень прав жінок все ще залишається досить багато різних сфер життя. Жінки в Україні зароблять у середньому на 28% менше, ніж чоловіки. Такими є дані Державної статистики.

Крім того існує поняття «скляна стеля» – умовна кар’єрна планка, вище якої жінка не зможе досягти більше.

Вони мають менше представництво  у владі. У 2019 році запровадили гендерну квоту. У кожній п’ятірці партійного списку до Верховної Ради  має бути не менше двох жінок. Попри запровадження гендерної квоти ситуація погано змінюється. Часто жінки потрапляють у списки лише заради галочки.

З боку держави мають бути кроки у подоланні нерівності. У 2017 році Кабмін скасував перелік «Не жіночих професій». Тепер жінки зможуть займати посади у  будівництві, металургії, авіації.

Автор: Діана Дринь

Суспільство, 08.03.2021 11:01