Фото: pravda.com

ЄС може створити фонд для підтримки української армії: у Politico назвали вражаючі цифри

Європейський Союз запропонує спеціальний фонд для утримання Збройних сил України протягом наступних чотирьох років вартістю до 20 мільярдів євро.

Про це заявили п'ять дипломатів, знайомих із планом, пише Politico.

Зазначається, що ця пропозиція не передбачає прямих платежів ЄС на озброєння України. Натомість Брюссель допоможе країнам покрити свої власні витрати на купівлю та пожертвування таких предметів, як боєприпаси, ракети та танки. Це також допоможе сплатити за навчання українських солдатів.

Це підхід, ухвалений Євросоюзом невдовзі після того, як Росія вторглася в Україну. Але нова пропозиція, підготовлена дипломатичною службою ЄС, суттєво прискорить стратегію. За інформацією джерела, цінник буде серйозним зобов'язанням для ЄС, потенційно збільшуючи майже вп'ятеро ті чотири мільярди євро, які блок виділив досі на аналогічні зусилля за останній рік із гаком.

Це також закріпить радикальні ідеологічні зміни для ЄС, самопроголошений мирний проект. До того, як Росія вторглася в Україну, концепція ЄС, що субсидує постачання зброї до зони бойових дій, була б немислимою. Тепер він перебуває за крок до того, щоб бути закріпленим на довгі роки.

За іронією долі (і, можливо, показово), все це робиться через вже існуючий фонд, який отримав назву "Європейський фонд миру". Жозеп Боррель, високопоставлений дипломат ЄС, натякнув на цю ідею під час саміту лідерів ЄС минулого місяця.

"Ви повинні зробити Україну здатною захищатися. Тому Європейський фонд миру для України, можливо, має стати новим українським оборонним фондом", — сказав він.

Пропозиція про спеціальний військовий фонд є частиною ширших зусиль ЄС, спрямованих на те, щоб продемонструвати свою довгострокову відданість Україні. Дипломатичне крило ЄС, Європейська служба зовнішніх зв'язків, також розробило план, про який вперше повідомило видання Politico, в якому пропонується низка зобов'язань Євросоюзу щодо безпеки, які ЄС може взяти на себе щодо України найближчими роками.

Це також доповнює пропозицію ЄС виділити 50 мільярдів євро на невійськову допомогу Україні у період з 2024 до 2027 року. Нова пропозиція щодо військового фінансування була надіслана країнам ЄС на розгляд у понеділок, і міністри закордонних справ ЄС розглянуть її у четвер під час зустрічі у Брюсселі. За словами двох дипломатів, ціль полягає в тому, щоб прийняти пропозицію до осені.

Виділення до 20 мільярдів євро на ці зусилля дозволить лідерам ЄС надіслати Москві сигнал про те, що вони готові зробити все можливе, аби допомогти Україні. Розподілений на чотири роки фонд дозволить ЄС щороку отримувати із банку п'ять мільярдів євро. Цифри, однак, є стелею і не служать гарантією того, що всі вони будуть витрачені.

Нагадаємо, у травні Європейська комісія виділила Україні новий транш макрофінансової допомоги. Загальна сума підтримки становить 1,5 мільярда євро. Ці гроші витратять на фінансові потреби такі як виплати зарплат, пенсій, ремонт критичної інфраструктури.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.07.2023 10:02