Європарламент може узаконити ковбасу без м'яса

21 ЖОВТНЯ 2020 12:12

Чи можлива ковбаса без м'яса? І що таке веганський копчений лосось, в якому немає риби? Як повідомляє TrueUA з посиланням на EuroNews, ці питання обговорюються в Європарламенті. Депутати мають намір проголосувати за те, чи варто обмежити м'ясними продуктами, використання таких слів як «бургер», «біфштекс», «сосиска» та інші. Еквівалентами цих слів пропонуються, відповідно, «диск», «грибний стейк» …

 «З точки зору поживної цінності, ми повинні робити різницю між продуктами, – сказав генеральний секретар профспілки європейських фермерів Пекка Песонен. – М'ясо, безумовно, відрізняється в цьому відношенні від замінників м'яса, які представляють собою сильно перероблений з різних компонентів продукт і програє в порівнянні натуральному м'ясу».

Тим часом, в ЄС зростає популярність саме альтернативної їжі, при виробництві якої не гинуть живі істоти.

Віце-голова Провеганского інтернаціоналу (ProVeg International) вважає, що рослинний білок успішно заміняє м'ясо, а смак у них однаковий:

«Ми вважаємо, що назви «бургер», «сосиска» та інші описові терміни щось говорять про їхні характеристики. Тому ми пропонуємо залишити їх на всіх схожих продуктах, щоб не заплутати споживача, – сказала Джасмійн Де Бо. – Коли люди купують вегетаріанську ковбасу, вони прекрасно розуміють, що в ній немає м'яса, саме це йому і треба – важливо, щоб були такими ж текстура, смак і спосіб приготування. Так що нехай ці назви залишаться, де вони є, адже вони навіть занесені в словники, вони існують вже кілька десятиліть, і люди звикли до цього. Навіщо міняти їх систему?».

Незалежно від позиції Європарламенту, окремі країни ЄС мають право видавати свої закони про маркування харчових продуктів, їх походження і зміст. Такий закон ухвалила в цьому році Франція.

Технології, 21.10.2020 12:12