Фото: Київська міська прокуратура

Загибель людей через зачинене укриття: у Києві за службову недбалість судитимуть посадовців

Чотирьох київських посадовців, які відповідали за утримання та облаштування укриттів у Деснянському районі, судитимуть за службову недбалість, що спричинила тяжкі наслідки. 

Про це повідомляє Київська міська прокуратура.

Серед обвинувачуваних директор Департаменту муніципальної безпеки Київської міськдержадміністрації, перший заступник голови Деснянської районної в місті Києві державної адміністрації, директор медичного закладу та його заступник.

Їх обвинувачують у вчиненні службової недбалості, що спричинила тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 КК України). Йдеться про загибель двох жінок та дитини, що сталися у ніч на 1 червня 2023 року, коли Росія здійснювала ракетний обстріл столиці. Ще семеро людей того дня отримали травми різного ступеня.

За результатами допиту свідків-очевидців, слідчі з’ясували, що загиблі та травмовані, після сигналу "Повітряна тривога", намагались потрапити до укриття, розташованого в приміщенні Комунального некомерційного підприємства "Центр первинної медико-санітарної допомоги №3" Деснянського району. Люди стукали у двері, щоб їх впустили всередину, однак їм не відчинили. Як наслідок, люди загинули та отримали травми на порозі зачиненого укриття.

Прокурори встановили коло посадовців, що були відповідальними за забезпечення цивільного захисту населення як безпосередньо у цьому медзакладі, так і в межах Деснянського району, а також на території міста Києва. 

"Вказані посадовці обвинувачуються у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки, зокрема обвинувачені не проконтролювали стан укриттів та не забезпечили їх доступність для населення, а також придатність для використання у випадку оповіщення "Повітряна тривога", йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що внаслідок допущеної директором Департаменту муніципальної безпеки КМДА службової недбалості, на території міста Києва не сформовано фонд захисних споруд цивільного захисту, спроможний забезпечити безпеку для життя та здоров’я всіх мешканців міста Києва. 

"Наявні сховища та укриття, у зв’язку з відсутністю належного контролю за їх утриманням та станом готовності, нерідко зачинені або непридатні для використання", наголошують у прокуратурі.

Чотирьом посадовцям загрожує покарання у вигляді позбавленням волі на строк від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від двохсот п'ятдесяти до семисот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.

Нагадаємо, у Києві судитимуть 18-річну киянку за обвинуваченням у вчиненні нею 15 епізодів шахрайства. Дівчина вигадала історію про те, що вона займається волонтерською діяльністю, одягнула футболку з написом "Допомога дітям сиротам" та використовуючи назву відомого благодійного фонду, вдавала з себе співробітницю цього фонду й збирала гроші на власні потреби.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 01.03.2024 15:02