Зеленський вніс законопроєкт, який припиняє повноваження всіх суддів КСУ

30 ЖОВТНЯ 2020 11:33

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт, в разі прийняття якого, повноваження суддів Конституційного Суду України будуть зупинені. Відповідний документ під номером №4288 під назвою «Проєкт Закону про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства» вже опубліковано на сайті ВРУ.

Законопроєкт дуже короткий і містить всього лише дві статті:

Перша: визнати неправосудність рішення, прийнятого Конституційним судом «у власних інтересах».

Друга: звільнити чинний склад КСУ і призначить процедуру відбору нового.

Зокрема, постанова КСУ позначено президентом як така, що була прийнята «в умовах реального конфлікту інтересів» між Судом і НАЗК, що має над суддями контрольні та перевіряючі функції. У зв'язку з цим, президентом ініціюється повернення редакції закону «Про запобігання корупції» та Кримінального кодексу, що діяли до цього рішення КСУ.

У пояснювальній записці до даного законопроєкту зазначено, що рішення КСУ, «не мало належного обґрунтування» і виходить за рамки повноважень Суду, який вдався до його прийняття "шляхом маніпуляцій".

«Отже, існує необхідність забезпечити збереження європейського і євроатлантичного вибору українського суспільства, дотримання принципу верховенства права конституційними органами, усунути загрозу національній безпеці України і забезпечити дотримання принципу верховенства права, встановленого Конституцією України», - повідомляється в записці.

Нагадаємо, раніше Конституційний Суд України позбавив Національне агентство з попередження корупції доступу до державних реєстрів, які необхідні для проведення перевірки декларацій кандидатів на керівні посади в органи влади.

Таке рішення КСУ фактично заблокувало вступ в силу результатів місцевих виборів, оскільки жоден чиновник не може бути призначений на свою посаду без такої перевірки. Однак увечері в четвер Зеленський скликав РНБО, на якому було прийнято зустрічне рішення - відновити доступ до Держреєстру електронних декларацій.

Політика, 30.10.2020 11:33