Зміцнення прикордонної безпеки: Сергій Дейнеко та Міхаель Шпінделеггер обговорили кроки співпраці

23 ЛИСТОПАДА 2021 16:07

У  Києві у ході Міжнародної конференції з управління кордонами відбулася двостороння зустріч Голови Державної прикордонної служби України Сергія Дейнека з Генеральним Директором Міжнародного центру розвитку міграційної політики ICMPD Міхаелем Шпінделеггером. Про це повідомляється на сайті ДПСУ, інформує TrueUA.

«Сьогоднішня наша зустріч – це черговий крок у зміцненні прикордонної безпеки та розвитку співробітництва між ДПСУ та ICMPD», - зазначив Сергій Дейнеко.

У свою чергу Міхаель Шпінделеггер наголосив, що Міжнародному центру розвитку міграційної політики дуже приємно співпрацювати з прикордонниками України.

«Офіс ICMPD готовий обговорювати подальше співробітництво з Держприкордонслужбою в рамках різних проєктів», - наголосив він.

У ході зустрічі Голова ДПСУ окреслив основні аспекти та завдання, які виконують прикордонники з охорони кордону, та як відбувається розвиток Держприкордонслужби.

«Ключову роль відіграє впровадження європейських принципів інтегрованого управління кордонами – створення та підтримання балансу між ефективною охороною кордону і забезпечення його відкритості», - сказав Сергій Дейнеко.

Проте він також відмітив, що Україна зараз має великі виклики, адже має протяжні кордони з країною-агресором Російською Федерацією та Білоруссю, де наразі відмічається міграційна криза, яка напряму може стосуватися і України.

Керівники структур детально зупинилися на темі нелегальної міграції з Білорусі в країни ЄС. Зокрема Сергій Дейнеко відмітив, що для протидії цьому явищу європейські партнери йдуть шляхом інженерного облаштування лінії кордону. Він додав, Україна окрім посилення кордону додатковими резервами також прагне максимально побудувати сучасний, надійний, європейський кордон і робота в цьому напрямку ведеться.

Окрім цього, для ефективної протидії протиправній діяльності наголошувалося на необхідності обміну інформацією, зокрема, аби викривати та спільно протидіяти каналам незаконної міграції. Також це обмін досвідом для впровадження кращих практик з охорони кордону.

Як наголосив Сергій Дейнеко, зараз і Польща і Литва фактично проходять практичну частину інтегрованого управління кордонами, вони перевіряють її на стресостійкість.

Ще одним питанням, на якому акцентувалася увага, це розвиток інфраструктури і функціонування пунктів пропуску для комфортного перетину кордону громадянами.

Генеральний Директор ICMPD подякував за зустріч та детальне обговорення питань.

«Спільно ми маємо дивитися в майбутнє і чітко визначати нагальні завдання, які стоять перед нами. Ми продовжимо допомагати Україні в розбудові захисту кордону», - наголосив він.

Суспільство, 23.11.2021 16:07