Intel представила перший процесор для систем штучного інтелекту

27 ЖОВТНЯ 2017 13:37

Для роботи штучного інтелекту, як відомо, потрібні величезні обчислювальні потужності. Зараз в якості електронних компонентів використовуються частенько звичайнісінькі комплектуючі (за винятком щонайпотужніших систем ніби IBM Watson).  

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на Intel  

Як правило, застосовуються рішення Intel від споживчих Core до Xeon. Але усі вони створювалися для дещо інших завдань, що не передбачають роботи з нейромережами.   

Тому керівництво компанії вирішило розробити процесор, який буде заточений саме на роботу з системами ШІ (штучний інтелект). Перший спеціалізований процесор для ШІ від Intel дістав назву Nervana Neural Processor (NNP), а випуск перших моделей запланований вже на кінець цього року.   

Новий процесор Nervana є ASIC- чіп (application - specific integrated circuit), і націлений він в першу чергу на виконання завдань у сфері глибинного машинного навчання і самонавчання.   

В основі процесора лежать шини даних, що забезпечують двох направлений обмін великими об'ємами інформації.  

Таким чином, можна буде об'єднувати декілька процесорів Nervana в один практично без втрати ефективності роботи.   

Такий підхід дає можливість процесору працювати з багаторівневими нейронними мережами.   

Крім того, як заявили представники компанії Intel, «Головною особливістю процесора Nervana NNP є те, що в основі його роботи лежить математика з цілими числами зниженої точності Flexpoint.   

Перевагою її використання є приріст продуктивності при виконанні завдань, зменшення затримок і збільшення швидкості передачі даних по зовнішніх шинах.   

Окрім цього, Nervana може виконувати на апаратному рівні функції складання матриць, знаходження перетинів і ряд інших операцій.  

А спеціальні алгоритми дозволяють динамічно змінювати пам'ять процесора так, що її архітектура стає оптимальною для виконання конкретної операції".  

Незважаючи на величезний досвід Intel на ниві створення процесорів, при виході на ринок чіпів для ИИ, їй доведеться зіткнутися з такими гігантами, як Qualcomm, IBM і NVIDIA, які вже досить давно займаються виробництвом комплектуючих в цій сфері.  

Так що спостерігати за цією гонкою буде дуже цікаво.

 

Технології, 27.10.2017 13:37