OSIRIS-REx приступив до фінальної стадії перельоту до астероїда Бенну

22 СЕРПНЯ 2018 12:30

Космічний апарат OSIRIS-REx почав фінальний етап перельоту до астероїда Бенну, до якого він прибуде в грудні 2018 року. Наукова програма місії триватиме два роки, за цей час апарат зробить забір ґрунту з поверхні астероїда, капсулу з яким він скине на Землю у вересні 2023 року. Про це повідомляється в прес-релізі на сайті NASA.

Автоматична міжпланетна станція OSIRIS-REx була запущена в космос за допомогою ракети-носія Atlas V у вересні 2016 року. Апарат досягне основної мети - 500-метрового навколоземного астероїда (101955) Бенну - в грудні 2018 року, а сумарно місія триватиме близько семи років. Бенну входить в групу Аполлонов і відноситься до вуглецевих астероїдів спектрального класу В, вивчення подібних об'єктів може дати важливу інформацію про формування та еволюції Сонячної Системи. Крім того, вважається, що багаті вуглецем астероїди, такі як Бенну, можуть бути відповідальні за поставку складних органічних сполук, таких як амінокислоти, і води на молоду Землю.

Зараз станція знаходиться на відстані близько двох мільйонів кілометрів від астероїда і започаткувала етап фінального підльоту до нього. За планом наукова програма місії триватиме близько двох років, за цей час станція буде досліджувати з орбіти склад поверхневого шару астероїда і його структуру. Після вивчення астероїда OSIRIS-REx за допомогою спеціального маніпулятора забере зразок ґрунту. Після збору ґрунту, в березні 2021 року космічний апарат відправиться назад, очікується, що OSIRIS-REx скине на Землю капсулу з ґрунтом у вересні 2023 року.

Технології, 22.08.2018 12:30