Афганістан: в ООН засуджують «огидний терористичний акт» в школах

12 ВЕРЕСНЯ 2018 08:14

В результаті серії вибухів, що прогриміли в провінції Нангархар в Афганістані, загинули 21 людей, близько 60 - отримали поранення. Місія ООН зі сприяння Афганістану засудила цей «огидний теракт», в ході якого в Джалалабаді всього за 15 хвилин були здійснені напади відразу на три школи.

Спочатку вибухи пролунали в двох школах для дівчаток. Коли на місце вибуху прибули рятувальники і родичі, пролунав третій вибух, що забрав життя 12-річного хлопчика. Кілька дітей і дорослих отримали поранення. Експерти також виявили і знешкодили ще один вибуховий пристрій, закладений на території третьої школи.

«Ми приносимо найглибші співчуття жертвам, родинам і народу Афганістану», - заявив Спеціальний представник Генерального секретаря ООН по Афганістану Тадамічі Ямамото.

«Вибухи шкіл і вбивство дітей - в числі самих блюзнірських і огидних актів тероризму, які є порушенням міжнародного гуманітарного права», - підкреслив Ямамото.

Більшість жертв серед цивільного населення сьогодні довелося на район Мохмандара, де терорист-смертник привів в дію вибуховий пристрій в натовпі людей, які протестували проти начальника місцевої поліції. Щонайменше 20 людей загинули і 60 були поранені.

Джалалабад і інші частини Нангархара останнім часом зазнали численних цілеспрямованим нападам на цивільне населення. З червня школи в регіоні стали мішенню для нападів, скоєних з помсти за операції урядових військ в регіоні.

Місія ООН зі сприяння Афганістану звертається до всіх сторін конфлікту із закликом виконувати свої зобов'язання щодо захисту цивільних осіб, слідувати нормам міжнародного гуманітарного права і негайно припинити всі напади на цивільне населення, в тому числі на школи.

Світ, 12.09.2018 08:14