Арсеній Яценюк: у 2015 році політика порятунку держави виконала своє завдання

10 ЛИСТОПАДА 2020 14:14

Прем’єр-міністр України 2014-2016 років Арсеній Яценюк розкритикував публікацію видання Українська правда про оцінку діяльності його уряду.

Нагадаємо, що сьогодні на авторитетному виданні вийшов журналістський матеріал з детальним аналізом складових зарплат посадових осіб Верховної Ради, Офісу президента та Кабміну і динамікою зміни обсягу виплат, починаючи з 2014 року. 

У матеріалі йдеться про те, що рішення Яценюка про зменшення зарплати нардепам є популістичним.

Така оцінка прийнятих рішень обурила колишнього прем’єр-міністра. Політик на своїй сторінці у Facebook нагадав, що прийняв країну зі 108 тисячами гривень на Казначейському рахунку, а залишив на рахунках 90 млрд гривень. За словами екс-прем’єра, його діям дали схвальну оцінку світові лідери і міжнародні фінансові інститути.

«Так, у 2015 році я, як прем’єр-міністр, зменшив народним депутатам зарплату до 6 тисяч гривень.

У сьогоднішній публікації на Українська правда автори Соня Лукашова та Ольга Кириленко таке моє рішення назвали популістичним.

Давати таку оцінку рішенню уряду, який прийняв країну зі 108 тисячами гривень на Казначейському рахунку, це і є справжній популізм.

У той час – країна без фінансів, без армії, з окупованими територіями, під атакою російських військ. Люди добровільно віддають на армію останнє, а солдати за власні кошти купують бронежилети і каски.

Так, прем’єр не літав тоді чартерами, бо вважав це безчесним у цих умовах, – може, це також популізм?

Так, я прийняв постанову номер 100 про жорстку бюджетну економію.

І вже в 2015 році були підвищені зарплати вчителям, лікарям, рятувальникам, військовим та іншим службовцям.

Це була політика порятунку держави і вона виконала своє завдання. Бо я залишив 90 млрд гривень на рахунках і зменшив борги держави з 73 до 67 млрд доларів. Початок війни і окупація Криму та Донбасу зумовили різке падіння ВВП країни до мінус 16%. На початку 2016 року ми вивели темпи зростання економіки у плюсові показники.

Оцінки моїх рішень дали світові лідери і міжнародні фінансові інститути», – йдеться у повідомленні.

Варто зазначити, що діяльність Арсенія Яценюка на посаді прем’єр-міністра дійсно була визнана ефективною і міжнародними експертами, і фінансовими аналітиками. За його прем’єрства було прийнято низку важливих, але непопулярних рішень які у відносно короткий термін дозволили вивести державу із глибокої кризи.  

Політика, 10.11.2020 14:14