Австралія офіційно визнала першою вимирання через зміну клімату

20 ЛЮТОГО 2019 10:02

Австралійське міністерство навколишнього середовища та енергетики офіційно перевело в категорію вимерлих тварин рифового мозаїчно-хвостатого щура (Melomys rubicola), про зникнення якого через зміни клімату повідомили вчені.

Повідомлення про це опубліковано на сайті міністерства.

Melomys rubicola водилися тільки на невеликому (близько чотирьох гектарів) острові Брембл-Кей на північному сході Торрес Стрейт північній частині Великого Бар'єрного рифа.

Останній раз представника виду бачили рибалки в 2009 році, в 2014 році співробітники Квінслендського університету і Департаменту охорони навколишнього середовища та спадщини штату Квінсленд встановлювали на острові пастки і камери, а також протягом двох годин прочісували острів в денний час.

Жодної тварини побачити не вдалося, в силу чого вони зробили висновок про вимирання виду. Причиною вимирання, на думку вчених, стало різке 97-процентне скорочення площі острова, придатної для проживання щурів, і дефіцит харчових ресурсів, викликані регулярним затопленням острова через зростання рівня Світового океану.

Міністерство ніяк не прокоментувало офіційне оголошення. Крім рифового мозаїчно-хвостатого щура, в документі згадуються, наприклад, мангрове дерево Bruguiera hainesii, що знаходиться під загрозою повного зникнення, і очкова летюча лисиця Pteropus conspicillatus, статус якої був оновлений з уразливого до знаходиться під загрозою.

Агентство AFP зазначає, що Melomys rubicola вважалася єдиним ссавцем-ендеміком Великого Бар'єрного рифа.

На початку цього року вчені з США та Австралії повідомили, що виявили в музейних колекціях новий вид сірих акул - правда, в дикій природі вигляд не зустрічався з 1930-х років, так що, на думку вчених, Carcharhinus obsolerus, або, як вони її називають, втрачена акула, вже могла вимерти.

Суспільство, 20.02.2019 10:02