Багаті країни пообіцяли 540 млн. доларів США на боротьбу з руйнуванням озонового шару

29 ЛИСТОПАДА 2017 14:24

Розвинені країни пообіцяли виділити 540 мільйонів доларів США в спеціальний фонд для боротьби з руйнуванням озонового шару. Ці кошти призначені для фінансування проектів бідних країн щодо поетапного відмови від озоноруйнівних гідрофторвуглеців.  

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.  

Про свої нові фінансові зобов'язання багаті країни оголосили в ході 29-ї наради сторін Монреальського протоколу, що проходив в Монреалі з 20 по 24 листопада.  

Ця допомога буде надана розвиненими країнами в період з 2018 по 2020 рік через Багатосторонній фонд для здійснення Монреальського протоколу.  

Починаючи з 1991 року, через цей Фонд було вже виділено понад 3,7 млрд. доларів США для підтримки заходів, спрямованих на поетапну відмову від хімічних речовин, що руйнують озоновий шар.  

Нові засоби призначені для реалізації так званих Кігальскіх домовленостей. У 2016 році в столиці Руанди Кігалі представники держав-учасниць Монреальського протоколу домовилися про поетапне скорочення виробництва і використання гідрофторвуглеців (ГФВ).  

Багато років тому ДФУ були запропоновані в якості ефективної альтернативи речовин, які завдавали шкоди озоновому шару, особливо тим, які використовувалися в холодильному обладнанні і в системах кондиціонування повітря.  

Наукові дослідження показали, що ГФВ, масштаби використання яких в останні роки зростають, являють собою дуже сильнодіючі парникові гази, які викликають глобальне потепління.  

Виступаючи в ході 29-ї наради, міністр навколишнього середовища і зміни клімату Канади Кетрін Маккенна сказала, що «Монреальський протокол є прикладом того, чого можна домогтися, об'єднавши зусилля, і всупереч думці скептиків знайти можливості для зцілення планети».  

Монреальський протокол про речовини, що руйнують озоновий шар, був підписаний 16 вересня 1987 року.   

Він, зокрема, забороняє виробництво і продаж небезпечних речовин, що виснажують озоновий шар.  

В рамках цього протоколу вже вдалося заборонити виробництво і споживання понад 100 видів хімікатів.  

Багато з цих речовин сприяють глобальному потеплінню.

 

Світ, 29.11.2017 14:24