Більше 18% школярів України захоплюються електронними сигаретами, не знаючи про їх небезпеку

08 ТРАВНЯ 2018 13:09

Електронні сигарети не допомагають кинути палити. Пристрасть до них негативно впливає на розвиток нервової системи і веде до виникнення нікотинової залежності, особливо у підлітків.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.  

Цю проблему обговорювали учасники конференції в Києві - столиці країни, де понад 18 відсотків школярів у віці від 13 до 15 років «підсіли» на ці, нібито безпечні такі нові пристрої.  

7 травня в Києві пройшла прес-конференція, присвячена поширенню електронних сигарет в країні. Згідно з результатами опитування, проведеного за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) в 2017 році, 18,4 відсотка школярів України у віці 13-15 років: 22,6 відсотка юнаків і 14 відсотків дівчат - курили електронні сигарети.  

Виробники електронних сигарет, рекламуючи свій продукт, стверджують, що це - легітимний замінник нікотину. Рекламуючи їх, вони навіть посилаються на висновки ВООЗ. Однак в самій Організації категорично заперечують, що експерти ВООЗ коли-небудь робили подібні висновки. Навпаки, вони оскаржують безпеку і ефективність цієї продукції.  

До складу рідин, якими заправляють електронні сигарети, входять хімічні речовини і сполуки, що негативно впливають на здоров'я, причому не тільки курців, а й людей, які знаходяться поруч з ними.   

В українському законодавстві немає будь-яких нормативних актів, що містять вимоги до таких сигарет і до заправних контейнерів до електронних курильних пристроїв. Агресивна реклама і доступність електронних сигарет може привести до того, що незабаром в країні з'явиться величезна армія молодих людей, залежних від нікотину.  

Результати незалежних міжнародних досліджень показують, що курці, які намагаються відмовитися від куріння за допомогою електронних сигарет, мають менше шансів на успіх у порівнянні з тими, хто ці пристрої не використовує.   

Крім того, використання електронних сигарет некурящими, особливо дітьми та підлітками, призводить до виникнення нікотинової залежності і підвищує ризик ймовірність того, що вони перейдуть на звичайні сигарети.   

До того ж використання електронних сигарет підвищує ризик виникнення серцево-судинних, онкологічних та легеневих захворювань.   

Крім того, такі сигарети нерідко підриваються. Сьогодні фахівець з неінфекційних захворювань ВООЗ Наталія Король нагадала, що Всесвітня організація не рекомендує використовувати електронні сигарети як засіб відмови від куріння.   

Раніше ВООЗ закликала всі держави заборонити продаж таких сигарет неповнолітнім, ввести належне маркування з попередженням про їх небезпеки для здоров'я, ввести додаткові податки на таку продукцію з тим, щоб підвищити її ціну, зробивши недоступною для підлітків, заборонити рекламу електронних сигарет, а також використання смакових добавок і ароматизаторів.  

Наталія Король нагадала, що електронні сигарети не затверджені в якості терапії для людей, які вирішили покінчити з курінням. Вони не є легітимним замінником нікотину.

 

Суспільство, 08.05.2018 13:09