Біологи вперше зняли на відео глибоководного довгохвостого кальмара

30 ЛИПНЯ 2019 12:51

Американські морські біологи вперше зняли на відео глибоководного кальмара Asperoteuthis mangoldae, повідомляється на сайті експедиції Nautilus Live.

Тварину знайшли в придонних водах біля острова Джарвіс в центральній частині Тихого океану (Відео з You Tube).

У 2019 дослідницьке судно «Наутілус» Фонду досліджень океану (Ocean Exploration Trust) вирушило в п'яту експедицію. Вона триватиме з травня по жовтень, в її завдання входить дослідження ще невивчених районів західного узбережжя США і регіонів в центральній частині Тихого океану, в тому числі навколо островів Бейкера, атола Пальміра і Американського Самоа.

«Наутілус» досліджував район навколо острова Джарвіс, що знаходиться в 2200 кілометрах на південь від Гавайських островів. У придонних водах, на глибині 930 метрів безпілотний керований апарат Hercules зняв на відео кальмара Asperoteuthis mangoldae.

Цей вид був виявлений ще в 1972 році, а формально описаний в 2007 році, але з джерел незрозуміло, чи бачили біологи живих особин. Кальмари A. Mangoldae невеликі, довжина їх тулуба вісім сантиметрів. До сих пір їх знаходили тільки поблизу Гавайських островів.

Як і у інших представників роду, у A.mangoldae дуже незвичайний хвіст, який як мінімум подвоює довжину кальмара. Хвоста додає жорсткість стержнева структура, що проходить по всій його довжині. По обидва боки від неї знаходяться допоміжні плавники, але їх точні функції невідомі.

Раніше під час експедиції «Наутілуса», учені зняли на відео глибоководних кальмара-порося (Helicocranchia pfefferi) і вухатого восьминога (Grimpoteuthis), якого за характерні вуха прозвали в честь слоненяти Дамбо з диснеївського мультфільму.

Технології, 30.07.2019 12:51