Фото: Офіс президента

Болгарія таємно забезпечувала Україну боєприпасами на початку війни, — Welt

У перші півроку війни Болгарія таємно забезпечувала Україну боєприпасами та дизельним паливом. На той час Софія покрила до третини потреб української армії у боєприпасах. 

Про це йдеться у розслідуванні Welt.

За даними видання, тодішній премʼєр-міністр Болгарії Кирил Пєтков зіткнувся з сильним опором прокремлівських політиків у питанні України, тому країна на офіційному рівні не декларувала надання військової допомоги українській армії.

"За нашими оцінками, близько третини боєприпасів, необхідних українській армії на ранньому етапі війни, надходили з Болгарії", — сказав Пєтков Welt.

Щоб уникнути офіційного постачання зброї, боєприпаси та озброєння потрапляли в Україну через посередників. За даними видання, у період з квітня по серпень 2022 року Болгарія покривала третину потреб ЗСУ у боєприпасах, а також забезпечила до 40% танків та авто, які використовувалися для потреб української армії, дизпаливом.

Варто зауважити, що згідно з даними видання, дизпаливо, яке Болгарія постачала Україні, було перероблене з російської сирої нафти на Чорноморському нафтопереробному заводі, який на той час належав російській компанії "Лукойл".

"Це історія таємної стратегії допомоги Україні всупереч усьому. Уряд однієї з найбідніших країн ЄС, яка, будучи колишньою державою Східного блоку, довгий час вважалася придатком Москви, виявив мужність, яка показує іншим країнам приклад: незважаючи на залежність від Росії та побоювання щодо агресії Путіна, є творчі способи підтримати Київ", — йдеться у матеріалі.

Своєю чергою Україна підтвердила факт таємної військової допомоги від Болгарії. Зокрема міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів у коментарі Welt що у квітні минулого року Україні загрожував дефіцит боєприпасів, але завдяки поставками Болгарії цього не сталося.

"Ми знали, що на болгарських складах є велика кількість необхідних боєприпасів, тому президент Володимир Зеленський послав мене по необхідні матеріали", — сказав він. 

За інформацією журналістів, всі поставки з Болгарії в Україну були профінансовані США і Великою Британією.  

Видання також зазначає, що у перші дні повномасштабного вторгнення окупаційних військ РФ саме Петков закликав лідерів інших країн Євросоюзу, зокрема президента Франції Еммануеля Макрона та канцлера Німеччини Олафа Шольца, підтримати Україну та ввести жорсткі санкції проти кремлівського режиму. Такої ж позиції дотримувався і тодішній міністр фінансів уряду Петкова Асен Василев.

Нагадаємо, Сполучені Штати можуть оголосити про черговий пакет допомоги для України вже наприкінці цього тижня. Однак, що саме Білий дім планує відправити — наразі невідомо.

Також компанія L3Harris Technologies виготовить для України 14 модульних ракетних комплексів VAMPIRE. Перші чотири ракетні системи мають поставити до середини 2023 року.

Війна, 18.01.2023 21:45