Фото: Офіс президента

Чи планувала українська розвідка атаки на РФ в Сирії: у Зеленського зробили заяву

Головне управління розвідки Міноборони України нібито готувало операцію, яка передбачала удари по військах РФ і найманцях ПВК "Вагнера" у Сирії. Про це свідчать "злиті" документи Пентагона.

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк в ефірі телемарафону відреагував на інформацію видання The Washington Post.

Згідно з інформацією джерела, Україна планувала відкрити новий фронт за тисячі кілометрів, аби завдати російській армії та групі "вагнерівців" у Сирії значних втрат. Очікувалося, що це змусить РФ передислокувати свої ресурси з України. також у "злитих" документах наголошується, що у грудні 2022 року президент України Володимир Зеленський наказав зупинити цю операцію. Удари по російських силах повинні були відбуватись за допомогою дронів.

У статті також повідомляється, що українські офіцери розглядали можливість підготовки бійців Сирійських демократичних сил (SDF), військових сил контрольованого курдами автономного північного сходу Сирії, аби бити по російських цілях і проводити "невизначені заходи "прямої дії" разом з атаками з БпЛА".

Автори матеріалу зауважили, що документ свідчить про обізнаність Туреччини із такими планами України.

"До 29 грудня офіцери, схоже, з'ясували, що Зеленський зупинив їхні плани. Незрозуміло, чому Зеленський наказав ГУР припинити планування операцій, але в документі зазначається, що він міг зробити це з різних причин: тиск з боку США, обмеженість українських безпілотників або сумніви в тому, що атаки можуть бути успішними", – йдеться у публікації WP.

Згідно з документами, Україна навряд чи повернеться до цих планів. Однак якщо Київ таки розпочне операцію, то атаки можуть "викликати російську відповідь, спрямовану проти інтересів США в регіоні, якщо підтримка операції буде приписуватися Штатам".

Реакція Офісу президента

Радник керівника ОП Михайло Подоляк наголосив, що війна — це багато різних заходів. За словами посадовця, Росія – це великий ворог, тому нашій державі доводиться воювати на різних напрямках.

"Дуже важливо було відволікти його (ворога, — ред.) увагу. Розробляються різні операції на різних рівнях. Тому що це конкретний один великий ворог — Російська Федерація. Маємо зменшувати їхні ресурсні можливості", — сказав Подоляк.

Він додав, що таких операцій може бути напрацьовано десятки, але реалізовані — тільки пріоритетні. Також рішення щодо проведення операції ухвалюється з урахуванням усіх ризиків.

"Відвернути ресурсну увагу Росії від України можна, але це мають робити не тільки українці", — додав Подоляк.

Він переконаний, що в цьому також повинні бути зацікавлені партнери держави, адже Росія поводиться вкрай зухвало в Центральній Африці, на Близькому Сході та в інших регіонах.

"Тому ми маємо разом з нашими партнерами напрацьовувати певні дії, про які ніколи не будемо казати. Можливо, потім якийсь голлівудський фільм знімемо", — сказав радник голови ОП.

Нагадаємо, у п'ятницю, 21 квітня, Лефортівський суд Москви заочно заарештував начальника Головного управління розвідки (ГУР) українського Міністерства оборони Кирила Буданова. Його звинувачують в організації терактів у Російській Федерації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.04.2023 16:13