Члени Ради Безпеки ООН обговорили ситуацію в Криму

16 БЕРЕЗНЯ 2018 16:33

Вчора в ООН представник України Олена Зеркаль заявила, що «російські вибори в Криму» є незаконними, а сам півострів з початку окупації перетворився «в гетто», передає TrueUA з посиланням на UN  

Перший заступник Постійного представника Росії при ООН Дмитро Полянський назвав ці заяви «абсолютно абсурдними».  

У четвер в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку відбулося засідання Ради Безпеки ООН присвячене ситуації в Криму.  

«... Крим, поза всякими сумнівами, перетворився в гетто з точки зору дотримання прав людини. Російська Федерація, як окупуюча країна, відмовляється виконувати свої зобов'язання», - заявила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль в ході цього засідання.   

Засідання Ради Безпеки ООН є неофіційним. Вони проводяться за межами залу Ради Безпеки, і в них беруть участь представники громадянського суспільства. На сьогоднішньому засіданні виступили представники Меджлісу кримсько-татарського народу.  

 Заступник міністра України підкреслила, що ситуація з правами людини в Криму значно погіршилася з початком окупації півострова Росією.  

«Вбивства, тортури, переслідування, незаконні затримання та насильницькі зникнення, переслідування журналістів, правозахисників і активістів є одними з найпоширеніших порушень прав людини в окупованому Криму», - сказала представник Києва.   

Вона підкреслила, що люди побоюються, що на них навісять ярлик екстреміста, терориста або українського шпигуна і відправлять до в'язниці.  

Олена Зеркаль заявила, що на півострові спостерігається стрімка мілітаризація, яка вже змінила баланс сил в регіоні.   

 Вона повідомила, що зовсім недавно Росія розгорнула в Криму другий батальйон системи протиповітряної оборони С-400 «Тріумф».   

За словами представника України, перший батальйон був розгорнутий навесні минулого року. Ці системи здатні вражати літаки, безпілотники, крилаті і балістичні ракети в радіусі 400 кілометрів.  

Представник МЗС України заявила, що «Москва перетворює Крим на величезну військову базу».   

Також, Олена Зеркаль зазначила, що цієї неділі, 18 березня, Росія має намір провести президентські вибори, в тому числі на території Криму.  

«Україна направила Російський Федерації рішучий протест з цього приводу. Ці вибори є ще одним викликом міжнародному співтовариству і Організації Об'єднаних Націй. Ми не повинні миритися з ще одним кричущим порушенням міжнародного права. Ми повинні діяти разом з тим, щоб зупинити окупацію Криму Росією », - сказала заступник міністра закордонних справ України. Вона закликала розширити санкції проти Росії і посилити тиск на неї.  

Росію на засіданні ООН представляв перший заступник Постійного представника Російської Федерації при ООН Дмитро Полянський. Він сказав, що не буде навіть коментувати «той набір абсолютно абсурдних звинувачень», з якими виступила пані Зеркаль.   

«Це не в перший раз вже ми чуємо якусь інформацію про Росію, яка абсолютно не відповідає дійсності», - підкреслив Дмитро Полянський.  

 «Можна скільки завгодно говорити про російську окупацію Криму, але такої просто немає. [...] Дискусія сьогодні не про Крим - Криму як такого немає. Дискусія тут відбувається про Росію. Це тенденція останніх днів», - заявив Полянський.  

Він зазначив, що Росія запропонувала організувати прямий міст з Кримом і з кримськими татарами, оскільки «Росії нема чого приховувати в Криму».   

«Кримчани добровільно на референдумі практично одноголосно висловили волю возз'єднатися з Росією. 97 відсотків проголосувало «за». Явка на референдумі склала 94 відсотки. Я закликаю всіх задуматися, чи можна змусити прийти на референдум 2,5 млн. людей навіть під дулами автоматів», - сказав російський дипломат.  

Він підкреслив, що правове беззаконня сьогодні відбувається на всій території України - і в Києві, і на заході, і на півдні. За словами Дмитра Полянського, Крим в складі України був занедбаним регіоном, в розвиток інфраструктури якого не вкладалося ніяких коштів.  

«За чотири роки Кримський півострів зробив значний ривок вперед. Заробітні плати жителів півострова виросли на 60 відсотків. Пенсії збільшилися більш ніж в два рази. На кримчан поширені всі передбачені соціальним законодавством заходи соціального забезпечення і захисту [...] Успішно вирішується питання із забезпеченням прісною водою», - розповів російський дипломат.  

За його словами, в Криму три офіційні мови - російська, українська і кримсько-татарська, а кримсько-татарська громада представлена в органах влади всіх рівнів.   

«Ми пишаємося тим, що зробили 4 роки тому», - підкреслив Полянський. «Всім присутнім тут хочу сказати одне: якщо ви дійсно хочете розібратися в тому, що відбувається в Криму, ви можете приїхати і переконатися в цьому своїм очима», - заявив представник Росії.  

Зустрічі, подібні до сьогоднішньої, які на вважаються заходами Ради Безпеки, отримали свою назву на ім'я посла Венесуели Дієго Арріі. У 1992 році він запропонував членам Ради в неформальній обстановці зустрітися з хорватським священиком, який розповів їм про насильство, що коїться в Боснії і Герцеговині.  

Такі неофіційні зустрічі не відносяться до числа заходів Ради і скликаються за ініціативою одного або кількох членів. Решта членів можуть відмовитися від участі в них, що неодноразово робила і Росія.

 

Події, 16.03.2018 16:33