Чому випадає волосся і як це зупинити

25 ЖОВТНЯ 2024 15:35

Надмірне випадіння волосся — це проблема, з якою стикаються усе більше людей. Що робити, коли випадає волосся і як цьому запобігти? Розберімося разом.

Чому випадає волосся?

Випадіння — не діагноз. Це симптом. Людський організм пристосувався до виживання в активному ритмі та поганій екології. Коли зʼявляється вибір між відмовою життєво важливого органу чи випаданням волосся - організм довго думати не буде.

Випадіння волосся зазвичай розвивається поступово. Воно може бути частковим або абсолютним. Шкіра голови містить близько 100 000 волосяних фолікулів. Зазвичай ми втрачаємо близько 100 волосин на голові щодня.

Причин випадіння волосся може бути безліч. Серед них:

  1. Стрес та дистрес. Постійні переживання та нервові напруження призводять до порушення гормонального балансу і часто, як наслідок, до випадання волосся.
  2. Неправильне харчування. Через дефіцит вітамінів, мінералів і білка волосся стає тоншим, тьмянішим та слабшим.
  3. Гормональні порушення. Зміни гормонального фону, наприклад, під час вагітності, менопаузи або при захворюваннях щитовидної залози є найчастішою причиною випадіння волосся.
  4. Сезонність. З кінця літа і до початку зими схильність до випадіння волосся зазвичай суттєво посилюється.
  5. Захворювання шкіри голови. Себорейний дерматит, псоріаз та інші захворювання можуть спричинити запалення волосяних фолікулів і, як наслідок, випадіння волосся.

Як лікувати випадіння волосся?

Потрібно перш за все визначити природу цього порушення. Самолікування може бути неефективним і навіть завдати шкоди, то з цією проблемою необхідно звернутися до лікаря-трихолога, який поставить точний діагноз.

Облисіння, або медичною мовою — алопеція, буває різних типів. Найбільш розповсюджені:

  • андрогенетична алопеція (АГА)
  • алопеція ареата
  • телоген евфлювіум
  • трихотиломанія

Андрогенетична алопеція

Андрогенетична алопеція (АГА) — це гормонально обумовлене захворювання, що розвивається в осіб із генетичною схильністю. Така алопеція вражає до 80% світлошкірих чоловіків та не менше 42% жінок.

Як для чоловічої (облисіння за чоловічим типом), так і для жіночої (облисіння за жіночим типом) АГА характерна загальна особливість — мініатюризація волосяних фолікулів.

Андрогенетична алопеція

Стадії АГА за чоловічим типом

Тестостерон, що перетворюється на дигідротестостерон, у волосяних фолікулах зв'язується з рецептором андрогена, після чого діаметр волосини зменшується. Дигідротестостерон пригнічує фолікул. Волосина, що випала, відростає знову, але стає все тоншою. Фаза зросту теж сповільнюється — і поступово це призводить до облисіння.

Андрогенетична алопеція

Алопеція ареата

Це аутоімунне захворювання, при якому волосся починає випадати раптово, імунна система атакує волосяні фолікули та інші здорові тканини. Втрата волосся може відбуватися на шкірі голови, а також на бровах і віях, зазвичай у вигляді невеликих ділянок. Цю форму алопеції часто називають "гніздовою", через те, що волосся випадає у формі характерних "гнізд".

Якщо ви побачили прояви цього захворювання, потрібно терміново звернутися до лікаря.

Телоген евфлювіум

Телоген евфлювіум

До/після лікування телогенового випадання волосся

Цей стан характеризується щоденною втратою понад 150 волосин, які досягли телогенної фази, тобто фази спокою. Частіше таке випадання зустрічається у жінок і проявляється рівномірним порідінням і стоншенням волосся. Телогенова алопеція є найпоширенішою формою випадіння волосся, на неї припадає приблизно 80% видів усіх видів облисіння. При цьому повне облисіння не настає.

Трихотиломанія

Трихотиломанія

За допомогою висмикування волосся пацієнт знімає напругу і стрес

Трихотиломанія — це психічний розлад, при якому у людини спостерігається непереборне бажання висмикувати власне волосся. Під впливом імпульсу людина може видаляти волосся не тільки з голови, але й з обличчя, грудей, живота, ніг та інших частин тіла. Стан є досить серйозною проблемою, він тісно пов'язаний з тривогою та стресом. Висмикування волосся служить для хворого способом зняття напруги й відчуття полегшення, і часто єдиним засобом заспокоєння.

Правильний догляд за шкірою голови — запорука здорового і красивого волосся.

Думка, що до втрати волосся призводить часте миття голови — міф.

Мити голову варто тоді, коли вона забруднюється. Для кожної людини норма миття голови індивідуальна.

Як правильно доглядати за волоссям та шкірою голови?

  • Пре-шампунь. Якщо шкіра голови жирна, тобто, ви миєте голову раз на день — використовуйте додаткове очищення. Підберіть відповідний продукт, наприклад, міцелярну воду для шкіри голови. З додатковим очищенням накопичень шкіра голови буде довше зберігати свіжість, а зачіска триматиме обʼєм.
  • Шампунь має підходити вашому типу шкіри голови й не містити агресивних ПАР (поверхнево-активних речовин). Мити, перш за все, треба шкіру, а потім вже волосся. Пам’ятайте, роль шампуню — очистити шкіру голови й не зашкодити природному мікробіому.
  • Маска. Використовуйте маски для волосся двічі на тиждень, щоб глибоко зволожувати його. Зволожене волосся стає еластичним, пружним і майже не плутається, а отже менше механічно пошкоджується.
  • Кондиціонер потрібен при кожному митті голови для закриття кутикули волосся. Коли кутикула закрита — волосся сяє.
  • Лосьйон для шкіри голови. Ви точно звикли до сироваток для обличчя. Волосиста шкіра голови — його продовження, а отже, також потребує догляду. Підберіть лосьйон під свій запит, наприклад, зволожувальний, відновлювальний чи для стимуляції росту.
  • Незмивний спрей згладжує пористість волосся, захищає від зовнішніх факторів та допомагає у розчісуванні.
  • Термозахист — обовʼязковий крок при використанні фена, праски або плойки.

Коли звертатися до трихолога?

Якщо ви помітили, що ваше волосся випадає надто інтенсивно, чи або острівцями — обов’язково зверніться до трихолога. Спеціаліст проведе трихоскопію і призначить відповідне лікування.

Пам’ятайте, що вчасне звернення до трихолога — це запорука успішного лікування і збереження краси вашого волосся.

Важливо! Відповідний матеріал має винятково загальноінформаційний характер, а тому не може бути основою для встановлення діагнозу чи медичних висновків. Інформація у публікаціях на сайті заснована на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Для встановлення діагнозу або отримання медичної консультації, обов’язково зверніться до лікаря.

Матеріал підготувала студентка факультету журналістики Київського університету імені Бориса Грінченка Анна Литвин

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 25.10.2024 15:35