Фото: Pixabay

Декомунізація торговельних марок: Мінекономіки взялося за українські бренди

Міністерство економіки розробило проект наказу, згідно з яким, в Україні по-новому проходитиме процедура складання і подання заявки на українську торговельну марку та заявку на міжнародну реєстрацію торговельної марки. 

Відповідний документ опубліковано на сайті міністерства.

У наказі зазначається, що синхронізується поняття "торгової марки" та зникає поняття під час реєстраційних дій застарілого законодавства про "знаки для товарів і послуг". Чинний закон регулює саме торговельну марка як об’єкт правової охорони інтелектуальної власності. Такий самий порядок діє в більшості країн світу.

"На реєстрацію можуть заявлені, зокрема, такі види позначень: словесні, зображувальні, тривимірні, комбіновані, звукові, позиційні, орнаментні, рухові, голографічні, мультимедійні позначення, а також колір як такий або комбінація кольорів без окреслення контурами", — йдеться у документі.

Водночас об'єктом торговельної марки не можуть бути назви, що підпадають під норми декомунізаційного законодавства. Це, зокрема, імена або псевдоніми осіб, які обіймали керівні посади у комуністичній партії, вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних або автономних радянських республік та працювали у радянських органах державної безпеки.

"Об’єктом торговельної марки не може бути символіка російської імперської політики в розумінні Закону України "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії", — наголосили у Мінекономіки.

До того ж торговельна марка не має містити імітації державного герба, прапору та інших державних символів (емблем), офіційні повні або скорочені назви держав чи міжнародні літерні коди держав, нагороди та інші відзнаки. Такі позначення можуть бути включені до торговельної марки як елементи, що не охороняються, якщо на це є згода відповідного компетентного органу або їх власників.

Організаційні та реєстраційні дії мають відбуватись через Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій. Новий порядок може почати діяти після затвердження його Міністерством економіки.

Нагадаємо, Національний банк України (НБУ) запропонував внести зміни до закону про бюро кредитних історій. Ці нововведення необхідні для посилення захисту персональних даних клієнтів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 07.02.2024 18:25