Фото: рос ЗМІ

Для чого Кремлю постійні кадрові перестановки у військовому командуванні: роз'яснення NYT

Кремль робить постійні кадрові перестановки у вищому військовому керівництві, аби подолати безлад в армії РФ. Саме через це Путін і призначив Герасимова командувачем окупаційного угруповання військ РФ в Україні.

Про це повідомляє The New York Times.

Проте, за словами експертів, саме стратегія генерала Герасімова стала причиною російських проблем. І в Москви досі немає військ, боєприпасів чи техніки, необхідної для нового масивного наступу, обіцяного військовим командуванням країни.

Зазначається, що наразі Герасимов не налаштований на те, щоб розв'язувати нагальні проблеми армії РФ. Він поки зосередився на тактичних питаннях. Зокрема, на пересуванні військ на цивільних транспортних засобах і небезпеці використання ними мобільних телефонів.

Впродовж 10 років вважалося, що Герасімов працює над модернізацією російської армії, обіймаючи посаду начальника Генштабу. Він вивчав американські невдачі в Афганістані, Іраку, Сирії, Лівії і на території колишньої Югославії з метою використати їх в плануванні. До того ж Герасимов активно підтримує брехню російської влади. На початку минулого року, нагадує видання, він сказав західним чиновникам, що Росія не має наміру вторгатися в Україну, але за кілька тижнів російські війська перетнули кордон.

У виданні зауважують, що відсторонення Суровікіна теж справа рук Герасимова. Джерела NYT зазначили, що Герасимов і міністр оборони Сергій Шойгу висловлювали невдоволення позицією Суровікіна, який досяг успіху в обороні, і запропонували повернутися до "гіпернаступу" з потенційною початковою метою взяти Краматорськ. Офіційні особи США та союзників вважають, що Герасимов і міністр оборони РФ Сергій Шойгу використали скептицизм Путіна щодо оборонної позиції Суровікіна.

Підвищення генерала Герасимова також мало на меті відвернути критику з боку "військових кореспондентів" і стримати зростаючу владу Євгена Пригожина, голови групи найманців "Вагнер".

До того ж у Пентагоні встановили, що кількість російських генералів, яких звільнили або понизили протягом 11 місяців війни з Україною постійно збільшується. Наразі їх дев’ять.

"Це схоже на телевізійне реаліті-шоу. Я вважаю, що більш показовим є те, що росіяни досі не зрозуміли, як вони збираються керувати боєм, і я вважаю, що дисфункція серед російських командувачів є досить глибокою", — заявив заступник міністра оборони США Колін Кал.

У виданні зауважують, що від початку повномасштабного вторгнення Путін досяг небагатьох своїх цілей. Зокрема, рашистам не вдалося захопити Київ; президент Володимир Зеленський досі при владі; Україна має тісніші зв'язки із Заходом; і незважаючи на ознаки деяких тріщин, позиція НАТО залишається єдиною. Навіть більш обмежена мета Росії – захоплення всього Донбасу – залишається недосяжною.

Нагадаємо, 24 січня повідомлялося, що генерал-полковник російської армії Михайло Теплінський, який керував військовими діями на Донбасі ще з 2015 року, ймовірно, звільнений з посади одного з ключових оперативних командувачів Росії в Україні.

До того за даними британської розвідки російське військове командування змінило тактику ведення бойових дій в Україні. Окупанти почали реально оцінювати справжню міць Збройних сил України.

Також за даними британської розвідки, головнокомандувач російськими військами в Україні Валерій Герасимов втрачає свій авторитет серед найближчого оточення. Разом з міністром оборони Сергієм Шойгу його все частіше сприймають як неконтактного і зосередженого на показусі.

Політика, 29.01.2023 20:08