Фото: UNICEF

Двох українських дітей вивезли з Австрії до РФ: Європейський інститут Омбудсмана втрапив у скандал

Двоє українських дітей перебували на території Австрії, тікаючи від війни. Згодом правозахисник Європейського інституту Омбудсмана (ЄІО) вивіз їх на територію РФ.

Про це повідомив Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець.

"За інформацією ЗМІ, це зробив Доктор Йозеф Зігеле, Генеральний Секретар ЄІО, член Правління ЄІО та Заступник Омбудсмана Тіролю. Владою Австрії розпочате офіційне розслідування щодо дій Й. Зігеле", — зазначив Лубінець.

Окрім цього, уповноважений ВРУ надіслав терміновий лист членам Європейського інституту Омбудсмана про вихід із цього об’єднання.

Лубінець наголосив, що дії правозахисника ЄІО є порушенням статей 49, 50 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни. Зокрема ці статті забороняють здійснювати примусове переселення або депортацію осіб з окупованої території та покладають на окупаційну державу обов’язок вжити всіх необхідних заходів для полегшення процедури встановлення особи дітей та реєстрації їхніх сімейних зв’язків.

"Вказані факти, а саме насильницька передача дітей однієї групи в іншу, є однією з ознак геноциду відповідно до статті II Конвенції ООН від 9 грудня 1948 року "Про запобігання злочину геноциду та покарання за нього", — наголоси в Лубінець.

Водночас, за словами українського омбудсмана, в ЄІО не провели внутрішнього розслідування та не застосували відповідних санкцій до пана Зігеле, вчинок якого суперечить меті заснування Інституту та свідчить про його упередженість.

Окрім цього, запити Уповноваженого ВРУ з прав людини проігнорував і президент ЄІО Драган Мілков.

"Вважаю, що подібні дії шкодять національним інтересам України, у той час, коли продовжується кривава повномасштабна війна. Наголошую, що повернення кожної депортованої дитини є надскладним процесом, який потребує титанічних зусиль та часу!" — підкреслив Лубінець.

Нагадаємо, днями в Україну вдалося повернути двох дітей. Дівчат віком 13 і 15 років рашисти депортували з Луганщини в РФ.

Суспільство, 08.02.2023 14:14