Експерти ОЗХЗ підтвердили ймовірне використання хлору в сирійському місті Серакіб

17 ТРАВНЯ 2018 15:07

Експерти Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) виявили свідоцтва ймовірного використання хлорину в ході нападу в сирійському місті Серакіб в провінції Ідліб, яке сталося 4 лютого 2018 року.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.  

Їх висновки засновані на результатах технічного аналізу і свідченнях очевидців.  

«Місія встановила, що хлорин був розпорошений з балонів шляхом механічної дії в передмісті Серакіба Пов-Таль», - йдеться в заяві ОЗХЗ.  

Експерти Місії ОЗХЗ по встановленню фактів виявили два балони, в яких, як вони з'ясували, раніше знаходився хлорин. Вони опитали очевидців інциденту, а також отримали результати аналізів зразків ґрунту, які показали незвичайну наявність хлору в місцевому навколишньому середовищу.   

Крім того, у постраждалих, що опинилися в медичних установах у зв'язку із застосуванням хімікатів були виявлені симптоми, характерні для впливу хлорину та інших токсичних хімікатів.  

Генеральний директор ОЗХЗ найрішучішим чином засудила використання хімічних речовин в якості знаряддя ведення війни.   

Він підкреслив, що подібні дії є неприпустимими за жодних обставин.   

«Такі дії суперечать абсолютній забороні на використання хімічної зброї ...», - сказав глава ОЗХЗ Ахмет Узюмджю.  

Висновки щодо інциденту в Серакібе були направлені всім державам-учасницям Конвенції із заборони хімічної зброї, а також Раді Безпеки ООН.  

Інцидент в провінції Ідліб - далеко не перший випадок передбачуваного застосуванням хімічної зброї в ході затяжного конфлікту в Сирії.   

Перше повідомлення такого роду з'явилося ще в березні 2013 року. Після цього відбулося багато подій: влада Сирії визнали наявність хімічної зброї в країні і незабаром приєдналася до Конвенції про його заборону.   

Потім була створена Спільна Місія ООН і Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ), якій було доручено забезпечити своєчасну і безпечну ліквідацію сирійської програми по хімзброї.   

Уже в 2013 році під контролем експертів ООН і ОЗХЗ почалося знищення сирійських запасів хімзброї.  

Робота з ліквідації програми Сирії з хімічної зброї офіційно була завершена 30 вересня 2014 року.   

У Сирії під контролем експертів ОЗХЗ і ООН було знищено, як повідомлялося в доповіді Радбезу, 100 відсотків хімічних елементів і інших матеріалів, необхідних для виробництва хімічної зброї. Але повідомлення про хіматаки в Сирії тривали.  

Навесні 2014 року було створено Місія ОЗХЗ по встановленню фактів застосування хімічної зброї.   

Саме вона з високим ступенем впевненості констатувала кілька випадків застосування небезпечних хімікатів в якості зброї в ряді населених пунктів Сирії, в тому числі використання сірчистого іприту в Умм-Хошеа і зарину в Хан-Шейхуні.   

Слідом за цим був заснований Спільний механізм, якому було доручено встановити причетних до випадків застосування хімічної зброї в Сирії, про які повідомляли інспектори ОЗХЗ.   

Однак в листопаді 2017 року Рада безпеки не змогла домовитися про продовження його мандата. Російська делегація наклала вето на відповідну резолюцію, мотивуючи своє рішення неефективністю роботи Механізму.  

Зараз Місія ОЗХЗ по встановленню фактів продовжує свою роботу в Сирії. Вона розслідує нові повідомлення. Однак члени цієї Місії не уповноважені виявляти причетних до того чи іншого інциденту.  

Конвенція про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї та про її знищення вступила в силу в 1997 році. На сьогоднішній день до неї приєдналися 192 держави. Організація із заборони хімічної зброї була створена країнами - учасницями цієї Конвенції ООН. Її депозитарієм є Генеральний секретар ООН. На держави - члени ОЗХЗ припадає 98 відсотків світової хімічної промисловості. У 2003 році Організація була удостоєна Нобелівської премії миру.

 

Світ, 17.05.2018 15:07