Експерти закликають заборонити «роботів-вбивць»

21 СЕРПНЯ 2017 10:11

Більш як 100 провідних експертів з роботів застерігають ООН вжити заходів, щоби запобігти розвиткові «роботів-убивць», повідомляє TrueUA з посиланням на сайт bbc.com.  

У листі до організації провідні фахівці у галузі штучного інтелекту, зокрема мільярдер Ілон МАСК та один із засновників компанії DeepMind Мустафа СУЛЕЙМАН, попередили про можливу «третю революцію у війні».  

«Летальна автономна» технологія - це «скринька Пандори», і час тут має велике значення.  

116 експертів закликають ООН заборонити використання штучного інтелекту для керування зброєю.  

«Коли таку технологію розроблять, збройні конфлікти можуть розвернутися у такому масштабі, якого (людство) ще не бачило, і з часом розвиватимуться швидше, ніж це зможе усвідомити людина», - йдеться в листі.  

«Це може бути зброя терору, зброя, яку деспоти й терористи використовуватимуть проти ні в чому неповинних людей, і зброя, систему якої можна заламати, щоби використати у небажаних цілях», - пояснюється в тексті звернення.  

Лист від експертів із технологій написаний стривоженим тоном і попереджає, що «в нас немає часу думати довго».  

«Коли скриньку Пандори відкрити, закрити її буде дуже важко».  

Експерти називають технологію автономної зброї «морально неправильною» і закликають занести її у список зброї, забороненої ООН.  

Зустріч групи ООН щодо автономного озброєння була запланована на понеділок, але її відклали до листопада.  

Раніше у комітетах ООН обговорювали можливу заборону на технологію «роботів-вбивць».  

У 2015 більше від тисячі експертів, науковців та дослідників, зокрема Стівен ГОКІНГ, Ілон МАСК та співзасновник Apple Стів ВОЗНЯК, опублікували лист, в якому попереджали про небезпеку застосування автономної зброї.  

Що таке «робот-вбивця»?  

Робот-вбивця - це повністю автоматизовна зброя, яка може обирати й уражати цілі без втручання людини. Зараз такої технології не існує, але прогрес в розвитку технологій наближає її появу.  

Прибічники роботів-вбивць упевнені, що чинних законів, які регулюють військові дії, цілком достатньо, аби вирішити будь-які проблеми, пов'язані із застосуванням технології. А також, що у разі виникнення непередбаченої ситуації, на технологію потрібно буде накласти мораторій, а не жорстку заборону.  

Однак противники технології стверджують, що вона становить загрозу людству, і всі автоматичні «функції вбивства» слід заборонити.

 

Технології, 21.08.2017 10:11