Еволюція NFT в мистецтві, музиці і спорті

22 ЛИСТОПАДА 2021 08:09

Криптовалюта сьогодні проникає в настільки, здавалося б, віддалені від віртуальних активів сфери як мистецтво, музика і ігри. Тепер NFT для одних митців стала способом заробітку і захисту інтелектуальної власності, доки інші їхні колеги ставляться до неї як до швидкоплинного тренду.

NFT (non-fungible token) – це цифровий сертифікат власності на об'єкт: текст, зображення, відео, аудіо, ігрові предмети. І якщо всі ці форми можна скопіювати, то токен неможливо. Він існує в єдиному екземплярі, що є головною фішкою технології.

З технологічної точки зору NFT-актив є цифровим сертифікатом,  що прикріплений до будь-якого «цифрового товару», наприклад до зображення, відео, аудіо тощо. У цьому сертифікаті (токені) буде міститися вся інформація про товар.

Отже, це ідеальна можливість закріпити свої права на будь-який унікальний об’єкт.

Як все починалося?

У 2012 році було створено старшого брата NFT – Color Coin, який працює з біткоіном і є підтвердженням права власності. Проект не набув популярності – засновники біткойн відмовилися від ідеї.

У 2014 з'являється Counterparty - пов'язана з біткойном платформа, що дозволяє створювати цифрові активи. Через три роки на ній з'явиться жабеня Пепе. Потім під нього стилізують відомих персонажів, наприклад Гомера Сімпсона. Його продадуть спочатку за $500, а потім за $38 тисяч.

2017 рік. На блокчейні криптовалют Ethereum створюють смарт-контракти NFT. Тоді ж з'являється гра CryptoKitties – така собі віртуальна котяча ферма. Користувачі купують чи самостійно селекціонують цифрових кошенят. До кінця року на нехитру гру дорослі осудні люди витрачають більше $1 млн.

У лютому 2021 року людина з псевдонімом Flying Falcon купує 9 земельних ділянок у блокчейн-грі Axie Infinity за $1,5 млн, а анонімний покупець –  гіф-картинку кота з тілом тістечка за $590 000.

Така вартість віртуальних активів насторожила скептиків: за величезні гроші купувати практично «ніщо». Звісно, власник  NFT може роздрукувати картинку, послухати пісню чи переглянути відео, але фактично - жодної фізичної цінності він не отримає.

Новий досвід

Крім культури та мистецтва, NFT продовжує збагачувати досвід ігор та спорту.

Фанати люблять купувати та збирати ексклюзивний колекційний одяг на чемпіонатах та турнірах. Але пандемія перенесла багато заходів в онлайн. Невзаємозамінні токени дозволили командам створювати товари для фанатів нового покоління.

Наприклад, NBA створили цифрову колекцію яскравих моментів баскетбольних матчів. Кіберспортивна команда 100 Thieves паралельно до нової обмеженої колекції одягу запустила продаж NFT-карток.

NFT змушує людей бачити мільйони можливостей, які дарує наш час. Судячи з того, як інтегрують NFT топові гравці ринку, це не розваги та «бульбашки», а наша нова реальність.

Що можна токенізувати?

Сьогодні - практично усе. Співачка Граймс створила NFT-токен власного альбому. Наприклад на платформі Valuables є можливість створювати, продавати й купувати NFT на базі твітів (перший твіт засновника Twitter Джека Дорсі вже продається за $2 млн).

Також є випадки, коли живий перформанс перетворили цифровий актив. Блокчейн-компанія Injective Protocol купила картину Бенксі Morons за $95 000 і спалила її в прямому ефірі – щоби перетворити в токен, який гарантує оригінальність предмета.

Доба цифрового мистецтва.

Ера технологій дозволяє будь-кому скопіювати будь-що в Інтернеті. Більше немає проблеми у тому, щоб роздрукувати чиюсь картину чи навіть безкоштовно послухати пісню. З NFT є один нюанс – це право володіти оригінальною версією роботи. Це наче мати оригінал картини, яку виставлено в Луврі, а інші репродукції й копії поза його межами будуть лише популяризувати та збільшувати вартість цієї роботи, адже вона ставатиме більш впізнаваною.

За словами експертів, застосування NFT може стати новим інструментом у сфері менеджменту інтелектуальної власності, сформувати нові можливості для ринку та його учасників, зробивши його зручнішим, адже операції з токенами дешеві, прості і швидші, ніж операції з реальними об’єктами, до яких вони прив’язані.

Також NFT інструменти відкривають нові можливості для авторів творів мистецтва. Наприклад, ви можете самостійно токенізувати та продати свої роботи на спеціальних майданчиках таких як OpenSea, Rarible, Nifty Gateway. Особливістю є те що на деяких із них ви будете отримувати відсоток, кожного разу, коли ваша робота буде перепродана. А, як відомо, якщо предмет мистецтва стає популярним, його цінність зростає, і ви, як автор, будете на цьому заробляти ще більше. І це не залежить від бажання або небажання вам заплатити, адже комісія (роялті) прописана в цифровому смарт-контракті й буде нарахована вам автоматично.

А якщо ви покупець або ж колекціонер, то у вас з’являється можливість здійснити інвестиції у віртуальний актив нового типу, який із часом може подорожчати і ви його можете вигідно перепродати.

Перспективи NFT-токенізації

Самі по собі умови смарт-контрактів, які застосовуються при токенізації цифрових активів, можуть бути цілком звичними для законодавства з інтелектуальної власності більшості юрисдикції (щодо переходу прав, виплати винагороди, наданням дозволу на певні види використання та контролю за таким використанням). Тому забезпечення відповідності вимогам та нормам поширення творів як об’єктів авторського права із національними законодавствами за допомогою NFT – не критична проблема. Але все ж вона потребує вирішення.

В Україні токенізація активів не є популярною й достатньо розвиненою, оскільки існують особливості законодавчої бази. Позитивними зрушеннями в цьому напрямку можемо вважати прийняття Верховною Радою України в першому читанні законопроєкту № 3637 «Про віртуальні активи». Законопроєкт передбачає зміни, що застосовуються до правовідносин, що виникають у зв’язку з обігом віртуальних активів в Україні, визначає права та обов’язки учасників ринку, засади державної політики у сфері обігу віртуальних активів.

Варто зауважити, що ажіотаж навколо використання NFT не створює революцію в мистецтві, комп’ютерних іграх чи самій інтелектуальній власності, але воно дає суттєві нові можливості, які заслуговують уваги.

Автор: Ратушна Марія-Анна

Фото з мережі Інтернет.

Економіка, 22.11.2021 08:09