Фінансові перекази, смарт-контракти, нерухомість. Криптовалюта здійснює революцію в бізнесі

24 ЖОВТНЯ 2021 09:41

Цифрові валюти, такі як Біткойн, набувають все ширшого поширення та завойовують довіру пересічних користувачів. На сьогоднішній день велика увага до цифрових валют зосереджена через їхній потенціал замінити  або доповнити фіатну валюту, але справжня інновація полягає в їх основній інфраструктурі - децентралізованій книзі транзакцій під назвою "блокчейн", яка вже сьогодні стає рушієм змін в багатьох сферах та процесах.

Фінансові перекази

Технологію блокчейн вже використовують для швидкого та дешевого переказу коштів по всьому світу. Ці можливості можуть знайти застосування у глобальних грошових переказах, кліринг-операціях, транскордонному обміні валюти та міжбанківських переказах.

Станом на вересень 2016 року понад 50 глобальних фінансових установ приєдналися до блокчейн-консорціуму R3CEV, щоб досліджувати використання блокчейн-технології.

Транзакції з кількома підписами

Технологія блокчейн допоможе здійснювати депонування за допомогою транзакцій з кількома підписами, які передбачають внесення коштів на адресу віртуального гаманця для ініціювання транзакції між трьома сторонами – двома договірними сторонами та стороннім «депонуванням». Для завершення або відшкодування транзакції потрібно, щоб дві з трьох сторін підписали транзакцію.

Закони, що регулюють агентів, які беруть на себе фізичний контроль над активами, не призначені для такого типу транзакцій. Наприклад, Каліфорнія визначає умовне зберігання, використовуючи такі слова, як «доставить» та «затримати». Такі закони можуть бути несумісними з операціями, коли фізично нічого не передається або зберігається на заставі.

Розумні контракти

“Смарт-контракти” - це алгоритми комп’ютерних програм, які автоматично виконують запрограмовані домовленості. Спрощені розумні контракти існують повністю в в Інтернеті: наприклад, донат-платформи, де користувач може зробити пожертву ресурсу, яка автоматичну буде списана з його рахунку в певний період або після публікації певної кількості статей. Смарт-контракти також можуть сприяти продажу цифрових товарів, а коди активації надсилаються через блокчейн лише після отримання платежу та запису в бухгалтерській книзі.

Смарт-контракти створюють нові правові виклики. По-перше, їхня автоматична примусова природа унеможливлює застосування класичних контрактних доктрин. Розумні контракти можуть бути запрограмовані так, щоб їх неможливо було порушити чи іншим чином вплинути на виконання зобов’язань. Такі контракти призведуть до змін у юридичній галузі, оскільки юристам доручено розробляти або вирішувати механізми автоматичного виконання.

Нерухомість

Індустрія нерухомості, ймовірно, може опинитися на межі революції через впровадження блокчейн-технології: швидший, зручніший і значно безпечніший спосіб передати дані від однієї особи чи підприємства до іншої. Криптовалюта та блокчейн починають проникати у світ нерухомості, і ця технологія обіцяє бути саме тим, що потрібно галузі.

Успішна концепція криптовалюти та технологія блокчейну, на якій вона працює, можуть запропонувати ряд переваг для сфери нерухомості. Таким же чином, як фізичні гроші були перетворені в цифровий актив, активи нерухомості можуть стати цифровими активами або «токенами». Токенізація може створити можливість для кількох осіб або компаній володіти частковою власністю. Нерухомість – це вже надзвичайна інвестиція; Технологія блокчейн може вивести інвестиційний портфель на новий рівень.

Блокчейн також усуває можливість шахрайського володіння майном, оскільки кожна транзакція реєструється та перевіряється системою. Власники нерухомості можуть навіть тримати свої активи нерухомості в тому ж цифровому гаманці, який керує їхніми криптовалютами. Блокчейн міг би видалити кількість брокерів і банків, юристів і андеррайтерів, залучених до транзакції за допомогою смарт-контрактів, ефективно оцифрувавши більшу частину процесу.

Зрештою, можливості нерухомості та блокчейну безмежні, починаючи від управління орендною нерухомістю та відносинами з орендарями до продажу житла та інвестицій. Stability International Platform  – міжнародна компанія, яка вже досягла певного успіху на цій арені, оскільки дозволила частково володіти комерційною нерухомістю з низьким порогом входу для вкладників. Вона ж впровадила блокчейн-технологію та власний токен для оптимізації та спрощення процесу транзакцій з нерухомістю. Дозволяючи часткове володіння, Stability також знижує бар’єри для вкладення в нерухомість. Як правило, інвестиції вимагають значних грошей для придбання нерухомості. Завдяки блокчейн-технології, імплементованій в структуру компанії,  вкладники мають можливість купувати та продавати частки токенів. Крім того, часткова власність також допомагає їм уникнути самостійного управління майном, наприклад, обслуговування.

Посередництво

Брокери, адвокати та банки вже давно є частиною екосистеми нерухомості. Однак, згідно з доповіддю Deloitte, блокчейн незабаром може змінити їх ролі та участь у операціях з нерухомістю.

Нові платформи з часом почнуть виконувати такі функції, як ведення списків юридичної документації. Відмова від посередників призведе до того, що покупці та продавці отримають більше від своїх грошей, оскільки заощадять на комісіях, які раніше стягувались посередниками. Це також робить процес набагато швидшим, оскільки зв’язок між клієнтами та продавцями скорочується.

Stability International Platform також дозволяє токенізувати активи, по суті функціонально прирівнюючи їх до акцій компанії, та ліквідує їх за допомогою токенів своєї платформи.

Витрати

Прозорість, забезпечена децентралізованою мережею, може зменшити витрати, пов’язані з операціями у сфері нерухомості. Крім заощаджень, досягнутих завдяки виключенню професійних гонорарів та комісій посередників, існують інші витрати, такі як витрати на перевірку, реєстраційні збори та інші. Ці витрати різняться залежно від юрисдикції конкретної території чи регіону. Тепер їх можна значно скоротити або навіть прибрати узагалі, оскільки платформи автоматизують ці процеси і роблять їх частиною системи.

Світовий ринок нерухомості коштує сотні трильйонів доларів, але на ньому переважають “великі гравці”. Завдяки технології блокчейн, стало можливим розширення доступу до ринку для більшої кількості людей.

Фото з мережі інтернет.

Також читайте: Віталій Деркач: «Ми активізували два, найбільш актуальні тренди в бізнесі: перехід в ІТ-сферу та прагнення закріпити за собою клієнта»

Автор: Ратушна Марія-Анна

Економіка, 24.10.2021 09:41