Фото: МВС України

Фахівці пояснили, чи безпечні харчові продукти, які зазнали підтоплення

Внаслідок підриву рашистами Каховської гідроелектростанції 6 червня у помешканнях і погребах постраждалих районів залишилися харчові продукти, які контактували з водою. 

У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій нагадали жителям таких районів про правила поводження з продуктами, які зазнали підтоплення.

"Після підтоплень у помешканнях і погребах залишилися харчові продукти, які контактували з водою. Міністерство охорони здоров’я попереджає, що така їжа потребує обережного використання", — зазначають у відомстві.

Там наголошують, що насамперед необхідно позбутися продуктів з незвичним запахом, кольором чи текстурою, в картонній або не захищеній від води упаковці та з негерметичною кришкою, а також домашні закрутки чи консерви з ознаками іржі та деформованими кришками. Крім цього, громадянам радять позбутися харчів, які були щільно закриті, але при відкриванні з них почала виливатися рідина або піна.

Що стосується кухонного посуду чи столового наряддя, то його необхідно очистити та продезінфікувати. Для цього потрібно вимити все гарячою водою з мийним засобом і промити чистою безпечною водою: бутельованою, привізною або очищеною спеціальними засобами. Потім варто облити предмети окропом та витерти насухо.

Нагадаємо, напередодні Міністерство охорони здоров'я повідомило, що жителям підтоплених регіонів України заборонено пити воду з колодязів, оскільки є ризик інфікування. Там наголошують, що грунт зі збудниками кишкових інфекцій, фекалії тварин і людей, добрива (наприклад, азотні) та інші забруднення могли потрапити в джерела води.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 21.06.2023 05:39