Фото: president.gov.ua

Франція очолила "коаліцію артилерії" для України: які її завдання

Французький генерал Жан-Мішель Гійотон очолив коаліцію "Артилерія для України", головна мета якої — посилення військової підтримки української армії.

Про це повідомляється на сайті Міноборони Франції.

"Артилерійська коаліція — це спосіб подальшого структурування допомоги, яку країни-союзники надають Україні", — пояснив генерал.

За словами, Жан-Мішеля коаліція, у короткостроковій перспективі має намір задовольнити першочергові потреби українців: забезпечення боєприпасами та технічне обслуговування.  

"Наразі це переважно стосується боєприпасів, щоб врівноважити баланс сил, який майже 1:6 на користь росіян. Це означає, що коли на українські позиції падає шість російських снарядів, українці можуть відповісти лише одним снарядом. Друга нагальна потреба, за його словами,  це технічне обслуговування, щоб відновити працездатність зламаної техніки", — зауважив генерал.

У довгостроковій перспективі коаліція має на меті допомогти Україні створити артилерію майбутнього і привести її у відповідність до стандартів НАТО.

"Це вимагатиме справжньої трансформації, оскільки їхня артилерія використовує багато деталей ще з радянських часів. З огляду на це, нам потрібно навчити не лише користувачів переданого обладнання, але й техніків, начальників відділень, штабних офіцерів, спеціалістів з наведення та цілевказання", — пояснив Жан-Мішель.

Що відомо про коаліцію "Артилерія для України"

Ініціатива розпочала свою роботу 18 січня. У Міноборони Франції пояснили, що метою цієї коаліції є забезпечення Збройних сил України можливостями для захисту української території. У довгостроковій перспективі вона також побудує майбутнє української артилерії через амбітні та інноваційні промислові партнерства.

Зазначено, що близько 50 держав — учасниць Контактної групи з питань оборони України об’єдналися для надання більш ефективної підтримки Києву.

Ініціатива передбачає поставку Україні 78 нових артилерійських установок Caesar, що мають бути виготовлені у 2024 році. Очікується, що кожна з країн-учасниць коаліції зробить свій внесок у фінансування проєкту. Так, Франція використає 50 мільйонів євро зі свого Фонду підтримки України для замовлення 12 із 78 гаубиць. Виробництво ще 6 машин профінансувала Україна.

У рамках цієї ініціативи створено чотири робочих групи за окремими напрямами діяльності. Коаліцію артилерії (Artillery Coalition) створено в рамках Коаліції спроможностей (Capability coalitions).

Нагадаємо, раніше міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню заявив, що його країна щомісяця протягом року передаватиме Києву близько п'ятдесяти керованих авіабомб AASM Hammer, які адаптували до літаків радянських моделей, а також на тисячу більше артилерійських снарядів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.01.2024 19:35