Фото: safran-group.com

Франція передасть Україні керовані авіабомби AASM Hammer: що про них відомо

Міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню заявив, що його країна щомісяця протягом року передаватиме Києву близько п'ятдесяти керованих авіабомб AASM Hammer, які адаптували до літаків радянських моделей, а також на тисячу більше артилерійських снарядів.

Про це політик заявив в інтерв’ю Le Parisien.

За його словами, Франція планує збільшити місячні обсяги снарядів, які передає Україні, а також на щомісячній основі надавати Збройним силам України близько п'ятдесяти ракет класу "земля-повітря" A2SM.

"Нам вдалося їх (керовані авіабомби, ред.) адаптувати для застосування з літаків радянських моделей, тому що початково авіабомби передбачені для застосування з "Рафалів" чи "Міражів"… Ми будемо постачати їх 50 на місяць, починаючи з січня, протягом 2024 року", сказав міністр.

Він додав, що з перших місяців повномасштабної війни й до початку 2023 року Франція надавала по тисячі снарядів на місяць. Втім, вже з січня цього року Лекорню планує передавати Україні по три тисячі снарядів.

"У період з лютого 2022 року по квітень 2023 року ми постачали тисячу снарядів на місяць. З лютого минулого року це 2 тисячі снарядів на місяць, а з цього місяця (січня, ред.) буде три тисячі снарядів на місяць. Ми знаходимося в процесі отримання запасів пороху. Ми переробляємо порох з боєприпасів, які не були використані", — зауважив Лекорню.

Що відомо про керовані авіабомби A2SM (AASM Hammer)

Виробником бомб A2SM (AASM Hammer) є велика промислово-технологічна група Safran. Компанія займається розробкою та виробництвом авіаційних двигунів, вертольотів та ракет, авіаційного обладнання.

Авіабомба A2SM  бомба із хвостом, кермовими поверхнями та твердопаливним двигуном. Останній дозволяє збільшити дальність скидання бомби до понад 70 км, яка досягається шляхом висотного скидання. У неї передбачено носову систему наведення (інерційну/супутникову/тепловізорну/лазерну), що значно збільшує дальність польоту і точність бомби.

 

Скріншот з сайту safran-group.com

Бойова частина AASM може бути 125, 250, 500 і 1 тисяча кілограмів. Також у ній є функція повітряного підриву. AASM схожа на раніше передані JDAM. Задекларована дальність польоту AASM Hammer близько 70 км, але вона також залежить від висоти польоту. Зазначається, що при скиданні з малої висоти дальність коливається від 20 до 100 км.

Нагадаємо, у вівторок, 16 січня, Німеччина оголосила новий пакет військової допомоги Україні. До нього увійшли снаряди, бойові машини та безпілотники. Проте очікуваних ракет Taurus там немає.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.01.2024 13:47