Фото ілюстративне. Джерело: "Мілітарний"

США послаблять військову підтримку України: заява Держдепу

Військове фінансування України з боку Сполучених Штатів Америки суттєво зменшиться у 2024 році. Київ повинен розбудовувати власний оборонно-промисловий комплекс.

Таку заяву на брифінгу зробив речник Держдепу Метью Міллер, пише "Європейська правда".

"Ми будемо продовжувати підтримувати Україну... стільки, скільки буде потрібно. Це не означає, що ми продовжуватимемо підтримувати їх на тому ж рівні військового фінансування, що й у 2022 і 2023 роках", — зазначив він.

За словами посадовця, поступове зменшення рівня підтримки України стимулюватиме Київ самостійно фінансувати, виробляти та закуповувати озброєння.

"Але ми ще не на цьому шляху, і саме тому так важливо, щоб конгрес ухвалив законопроєкт про додаткове фінансування, тому що ми ще не досягли того рівня, коли Україна може захистити себе, спираючись лише на власні сили", — додав Міллер.

Раніше координатор Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що зміцнення протиповітряної оборони України стане пріоритетним у формуванні майбутніх списків пакетів з озброєнням. Йдеться про військову допомогу в від Сполучених Штатів Америки.

Наприкінці 2023 року Конгрес не зміг схвалити запит президента США Джо Байдена на виділення понад 100 мільярдів доларів на потреби національної безпеки, які передбачали понад 60 мільярдів доларів України. Республіканці відмовлялися підтримувати таку ініціативу. Вони вимагають, щоби Білий дім вніс у свій запит їхні пропозиції щодо посилення безпеки кордонів.

Своєю чергою речник Пентагона Патрік Райдер у Пентагона є повноваження для передачі Україні військової допомоги на 4,2 мільярда доларів. Проте міністерство оборони США не може передати кошти країні, що воює, без схвалення Конгресу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.01.2024 09:44