Фото: defense.gov

Пентагон може виділити Україні $4,2 млрд, але є нюанс

У Пентагона є повноваження для передачі Україні військової допомоги на 4,2 мільярда доларів. Проте міністерство оборони США не може передати кошти країні, що воює, без схвалення Конгресу.

Таку заяву під час відеобрифінгу зробив речник Пентагона Патрік Райдер.

"У нас є повноваження витрачати приблизно 4,2 мільярда доларів з наявних фондів, але ми не маємо можливості поповнювати запаси", — наголосив Райдер.

Водночас, відповідаючи на уточнювальне питання представник Пентагона додав, що кошти на виділення допомоги витрачені. Йдеться про президентську програму передачі озброєнь (PDA), яка передбачає відправку зброї зі складів.

Райдер запевнив, що ведеться активна робота з Конгресом щодо цього питання. Пентагон закликав політиків ухвалити запропонований Білим домом проект про додаткове фінансування.

Раніше координатор Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що зміцнення протиповітряної оборони України стане пріоритетним у формуванні майбутніх списків пакетів з озброєнням. Йдеться про військову допомогу в від Сполучених Штатів Америки.

Наприкінці 2023 року Конгрес не зміг схвалити запит президента США Джо Байдена на виділення понад 100 мільярдів доларів на потреби національної безпеки, які передбачали понад 60 мільярдів доларів України. Республіканці відмовлялися підтримувати таку ініціативу. Вони вимагають, щоби Білий дім вніс у свій запит їхні пропозиції щодо посилення безпеки кордонів.

Нагадаємо, що в четвер, 4 січня, Німеччина оголосила новий список військової допомоги Україні. До нього ввійшли дуже потрібна нашій армії система протиповітряної оборони Skynex із боєприпасами, десять бойових машин піхоти Marder і ракети до зенітно-ракетних комплексів IRIS-T.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.01.2024 06:35