Генетику можливо «відремонтувати»!!!

03 СЕРПНЯ 2017 14:00

Погана спадковість - не остаточний вирок: ученим уперше вдалося відредагувати геном людського ембріона, видаливши з нього дефектний ген, що викликає невиліковну спадкову хворобу серця - гіпертрофічну кардіоміопатію. Про це повідомляє TrueUA з посиланням на EuroNews  

Успішний експеримент провели американські, південнокорейські і китайські генетики в університеті Орегону науки і здоров'я в Портленді під керівництвом Шухрата МИТАЛИПОВА. Вони використали генно-інженерну технологію CRISPR/CAS9, яку називають «молекулярними ножицями».   

Результати роботи були опубліковані в середу в журналі Nature.   

«Молекулярні ножиці дозволяють вам точно виділити конкретний ген - в даному випадку це буде мутантний ген - зробити розріз, вирізувати фрагмент ДНК, - пояснює МУТАЛИПОВ. - ДНК - це як би довга струна, і молекулярні ножиці вирізують з неї фрагмент, де є мутація. А ембріон зазвичай потім реагує лагодженням цього розрізу».   

Експеримент групи МУТАЛИПОВА показав, що редагування ДНК зародка вже під час запліднення, а не пізніше, ліквідовує практично усі проблеми, які раніше виникали при застосуванні молекулярних ножиць.   

«Ми вважаємо, що відновлення відбувається відразу ж після запліднення: на той час, коли клітини ембріона починають розмножуватися, його стара ДНК вже відновлена», - говорить МУТАЛИПОВ.  

Учені узяли повноцінні яйцеклітини від жінок-донорів і спробували запліднити їх спермою чоловіків, що страждали від гіпертрофічної кардіоміопатії.   

Ця хвороба різко підвищує схильність до раптової зупинки серця і миттєвої смерті. При заміні дефектного гена вилікується не лише окрема людина - хвороба не зможе бути успадкована і його нащадками.

 

Світ, 03.08.2017 14:00