Голландці відкрили передзамовлення на електромобіль з сонячними батареями

26 ЧЕРВНЯ 2019 14:27

Голландська компанія Lightyear відкрила перед- замовлення на електромобіль One, який зможе на одному заряді акумуляторів долати до 725 кілометрів.

Відмінною особливістю нового автомобіля, дрібносерійне виробництво якого планується почати в 2020 році, є сонячні панелі, завдяки яким машина здатна поповнювати заряд акумуляторів.

Проекти сонячних автомобілів, призначених для їзди по дорогах загального користування, існували й раніше, однак поки жоден з них не був доведений до серійного виробництва. Основною перешкодою до реалізації проектів була невелика ефективність сонячних панелей і висока споживна потужність електромоторів.

Розробники з Lightyear стверджують, що сонячні панелі їх електромобіля досить ефективні - в ідеальних умовах вони здатні за одну годину заряджати акумулятори машини досить для 12 кілометрів ходу, (Відео з You Tube).

Втім, згідно з калькулятору на сайті компанії, в літні місяці в Києві за світловий день машина зарядиться лише на 33 кілометри ходу, а в зимові - всього на 6 кілометрів.

Сонячні панелі на Lightyear One розміщені під прозорим лаком на всій верхній поверхні автомобіля. Розробники також стверджують, що в ідеальних умовах за рахунок виключно сонячної енергії електромобіль за рік зможе проїхати до 20 тисяч кілометрів.

Ємність акумуляторної батареї машини не уточняється. Для зменшення витрати заряду акумуляторів розробники виконали корпус автомобіля аеродинамічним.

При цьому багато елементів корпусу виконані з легких матеріалів, включаючи вуглепластик. Машина підтримує швидку 60-кіловатний зарядку і здатна розганятися з 0 до 100 кілометрів на годину за 10 секунд.

Інші подробиці про нову машину не розкриваються. Вартість автомобіля на попередні замовлення встановлена ​​в 149 тисяч євро, причому, щоб отримати одну з перших ста машин, передоплата складе не менше 119 тисяч євро. Поставка перших машин покупцям намічена на початок 2021 року.

Технології, 26.06.2019 14:27